Helyet kapott a Migránsoook a Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjában

Kosztolányi Kata 2018. március 20., 18:17

A Tomcsa Sándor Színház Migránsoook – avagy túlsúlyban a bárkánk című előadását is beválogatták a június 7–16. között megrendezendő 18. Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjába.

A Migránsoook egyike annak az öt határon túli darabnak, amelyet beválasztottak a POSZT versenyprogramjába Fotó: Barabás Ákos

A legismertebb román származású, harminc éve Franciaországban élő drámaíró, Matei Vișniec kortárs darabját

magyar nyelvterületen elsőként az udvarhelyiek vitték színre tavaly.

{A}

Az előadást Zakariás Zalán művészeti vezető rendezte, aki így reagált a hírre:

Nagy öröm és megtiszteltetés számunkra, hogy meghívást kaptunk a POSZT-ra, hiszen mégiscsak a legfontosabb színházi fesztivál Magyarországon, és mint ilyen történelme van. Ebben még nem volt része a társulatnak, és remélem, nem egyszeri alkalom lesz, hanem egy kezdet.

Nagy dolog, hogy ez a huszonhat tagú társulat felveszi a versenyt olyan színházakkal, amelyek a technikai feltételeket vagy az alkalmazottak létszámát tekintve sokkal jobban állnak, mégis olyan művészeti értéket tud teremteni, amire a szakma felfigyelt. És a közönség is, hiszen mindig telt házzal játsszuk, és

rengeteg pozitív visszajelzést kapunk, annak ellenére, hogy nem egy vígjáték ez a darab, hanem kortárs problémával foglalkozik, de a szöveg még ennek aktualitásán is túlmegy azzal, hogy személyes történeteket mutat be.

A POSZT-on idén három budapesti, öt vidéki és öt határon túli magyar színház versenyez,

Erdélyből a kolozsvári, a sepsiszentgyörgyi és a nagyváradi társulatok lesznek még jelen.

A Tomcsa Sándor Színház szintén a Migránsoookat viszi magával az április 10–29. között zajló Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozóra is, amelynek a budapesti Nemzeti Színház ad otthont. A közelgő eseményre idén három határon túli társulat kapott meghívást, az udvarhelyin kívül a szerbiai Újvidéki Színház és a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház.