Csíkszeredába érkezik a szociális munkások országos karavánja

Barabás Hajnal 2018. március 20., 18:18

Első alkalommal érkezik Hargita megyébe a szociális munkások országos karavánja pénteken. A csíkszeredai megyeházán tartandó szakmai találkozónak egyik fő célja, hogy felhívják a figyelmet a szociális munkás szakmára. A fórumra nem csak a szakmabelieket hívták meg.

A szociális munkások feladatai közé tartozik a rászorulók megsegítése. Illusztráció Fotó: Veres Nándor

Huszonkettedik állomása lesz Hargita megye a szociális munkások országos karavánjának, amelynek mottója: Románia kiáll a szociális munkásokért. Doru Buzducea, a Szociális Munkások Országos Kamarájának (Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali) elnöke, aki egyben a Bukaresti Egyetem Szociológia és Szociális Munkás fakultásának dékánja, lapunk érdeklődésére elmondta, ezt a karavánt azért szervezték meg, hogy népszerűsítsék a szociális munkás szakmát, valamint megbeszéljék azokat a problémákat, amelyekkel a szociális munkások szakmájuk gyakorlása közben nap mint nap szembesülnek. Ugyanakkor az évről évre megszervezett, országos méretű rendezvénnyel a szociális munkások helyzetére szeretnék felhívni mind a helyi, mind a központi hatóságok figyelmét is.

„Ezzel a figyelemfelkeltő akcióval elegáns formában kívánunk jelezni a hatóságok felé, hiszen mi nem szakszervezetként, hanem szakmai szövetségként működünk” – hangsúlyozta a kamara elnöke. Hozzátette, számukra fontos, hogy a szociális munkás szakma szükségességét és értékét kiemeljék.

A kamara elnöke kitért röviden a szakma történetére is. Mint magyarázta, a kommunizmus idején a szociális munkás szakma megszűnt, és az egyetemi szakokat is felszámolták. A szociális munkás képzés infrastruktúrája 1990 után „épült újra” az országban, és ekkor kezdtek el ilyen szakokat indítani ismét az egyetemeken. Megtudtuk, hogy Hargita megyében, a kamara jegyzéke szerint közel 120 szociális munkást tartanak nyilván.

Főként vidéken van hiány szociális munkásokból, és ez nemcsak Hargita megyében, hanem országos szinten is így van

– vélte Doru Buzducea. Hozzátette, sokan a megyei önkormányzatoknál, vagy a civil szervezeteknél dolgoznak, de nagy szükség volna a községek polgármesteri hivatalaiban is rájuk.

Szakmai fórum a megyeházán

A szociális munkások országos karavánja Bukarestből indult, és a karaván huszonkettedik állomásaként, március 23-án érkezik Csíkszeredába, ahol a megyeházán 12 órai kezdettel konferenciát tartanak. A szociális munkás szakma helyi szintű fontosságáról, a vonatkozó jogszabályokról, valamint európai mintákról tartanak többek között beszédet a Szociális Munkások Országos Kamarájának vezetői, a rendezvényen továbbá jelen lesznek még a helyi hatóságok, valamint a civil szervezetek részéről is. A karavánnal Hargita megyét követően Tulcea megyébe, majd azt követően pedig Kolozs megyébe látogatnak, és ezután tovább utaznak majd az ország összes megyéjébe.

Bíró Edit, a csíkszeredai városháza szociális osztályának vezetője megkeresésünkre meghatározta a szociális munkás szakma fogalmát. Mint magyarázta, egy szociális munkás feladatai közé tartozik azoknak az embereknek a megsegítése, felkarolása, akik nem tudnak magukról megfelelően gondoskodni, lakhatási, gazdasági és szociális gondokkal küszködnek, támogatásra és szociális ellátásra szorulnak. Az érintettek lehetnek árva vagy elhagyott gyermekek, tanulási nehézségekkel küzdő gyermekek, nehéz sorban lévő családok, a roma közösség tagjai, fogyatékkal élők és idősek is. Számukra biztosíthatnak többek között különböző szociális szolgáltatásokat, ideiglenes szállást, meleg ebédet, szociális segélyt, otthoni idős- és beteggondozást, különböző egyéb juttatásokat, képzéseket és tanácsadást.