Egyszerre mutatja múltbéli értékeinket és aggodalmas jövőnket a Hargita együttes új előadása

R. Kiss Edit 2018. március 20., 19:11

Modern táncszínházi produkció a csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes új előadása, amelyben Diószegi László rendező és a táncosok a népzene és néptánc nyelvén mutatják be a nagyon sok székelyföldi családot is érintő kivándorlás jelenségét.

Fotó: Gecse Noémi

Erdély.ma, Levelek Londonba címmel mutatja be csütörtökön és pénteken Csíkszeredában új műsorát a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes. Rendhagyó módon a helyi sajtó munkatársai kedden már megtekinthettek egy viseletes próbát, az együttesnél ezt követően számoltak be az új műsorról.

A rendező-koreográfus és a műsor forgatókönyvének írója, Diószegi László úgy véli,

az erdélyi magyarságot és népművészetet ma a jólétet, gazdagodást, boldogulást kínáló globalizáció fenyegeti.

{A}

„Mindennél időszerűbb ma erről a lopakodó, fenyegető, értékeinket felemésztő veszélyről a művészet nyelvén szólni. Arról, hogy ma nem a román nacionalizmus, hanem a falvak lakosságának tragikus elöregedése, a fiatalok kivándorlása miatt szűnnek meg a magyar iskolák. Arról, hogy az erdélyi települések világától teljesen idegen, az amerikai »pénzcsináló társadalom« szemlélete nálunk is ellenállhatatlanul terjed, és nyeli el azt a csodálatos, emberi világot, amely az évezredes európai kultúra egyik meghatározója, keleti bástyája volt. Arról, hogy évszázados közösségi ünnepeinket, a keresztelőket, katonabúcsúkat, bálokat és kalákákat felváltják az ócska import alkalmak, amelyek gagyi, üzleti akciókká silányítják értékeinket. Arról, hogy a pénz és a szerzés reményétől megszédült fiataljaink »Angléban«, »Italiban«, »Spénben« dolgoznak hajnaltól éjszakáig, és maguknak sem merik bevallani, hogy összekuporgatott pénzükkel csak otthon lehetnek valakik, évente két hétig boldogok” − fogalmazta meg korábban a szakember.

Kedden még elmondta, a műsort felkiáltójelnek szánja és szeretné, ha ez a felkiáltójel eljutna azokhoz a fiatalokhoz, akik vándorbotot vesznek és belemennek a világba, gyakran úgy, hogy visszajönni már nem tudnak, és ott, ahol vannak, otthonra nem lelnek. Ha csak ketten jönnek vissza, már megérte, de többen fognak hazajönni – vélte Diószegi. Optimizmusa a műsorban nem köszön vissza, de mint mondta, azért készítette el a darabot, mert reménykedik abban, hogy ez a modern exodus (kivándorlás) megváltoztatható.

Reméljük, megszületik majd az az Erdély, ahol jó lesz itthon maradni

– tette hozzá András Mihály, az együttes igazgatója.

A műsorban autentikus népzene és feldolgozások, szászcsávási, gyimesi, magyarlapádi, csíki, küküllőmenti és kalotaszegi táncok révén villantják fel a vendégmunkás nők és férfiak életét, táncba forduló honvágyát, a külföldön dolgozó fiú hazatérését, elutazását, anyjától való búcsúját. A műsorban egy édesanya levelei hangzanak el Györfi Erzsébet tolmácsolásában, a levelek ifj. Léka Géza Árva ragyogás című könyvéből származnak és Lőrincz Ágnes adaptálta őket. Amint Diószegi László elmesélte, a leveleket az 1950-es években a Magyar Állami Népi Együttes szólótáncosává lett Léka Gézának írta a szülőfalujában otthon maradt édesanyja, és alig változtattak a szövegeken.

Fotó: Gecse Noémi

A zenét Kiss Ferenc, Csoóri Sándor „Sündi”, Mihó Attila állították össze, felvételről utóbbi két zenész mellett még közreműködik a Zurgó Együttes. A londoni jelenet koreográfusa Szőllősi András, művészeti vezető András Mihály. Amint Szabó László, a tánckar vezetője elmesélte, a próbafolyamat során döbbentek rá a táncosok arra, hogy mennyire aktuális, mennyire róluk is szól a darab.

Ezek vagyunk mi, ezt a világot éljük, szinte nincs olyan család, amelyik ne lenne érintett, ne lenne valakijük külföldön. Megrázó volt ezzel szembesülni

− mesélte a táncos. A darab intenzív, pörgős és a jelenetek közötti átkötések során a színpadi kellékek mozgatásában is közreműködnek a táncosok. Ennek ellenére a műsort nem érzik megerőltetőnek, amint a tánckar vezetője fogalmazott, hozzáedződtek már az intenzív igénybevételhez.

Két előadás a héten

A Hargita együttes a héten két alkalommal, csütörtökön és pénteken este hét órától játssza új előadását a csíkszeredai Városi Művelődési Házban. A jegyekről és helyfoglalási lehetőségekről további információval szolgálnak a 0266-314472-es telefonszámon, illetve a Városi Művelődési Ház jegypénztárában. A jegypénztár naponta délelőtt 10 és 13, délután 17 és 19 óra között tart nyitva. Amint kedden elhangzott, a Hargita új előadásával is készülnek a környékbeli településekre, a műsort úgy készítették el, hogy kisebb színpadokon is előadható.