Kényszervégrehajtást és a polgármesterre nézve hatalmas bírság kiszabását kéri Tanasă egyesülete

Kovács Attila 2018. március 20., 11:20

Kényszervégrehajtás elrendelését kéri a bíróságtól az ADEC annak érdekében, hogy a jogerős ítéletek nyomán eltávolítsák a csíkszeredai városháza homlokzatáról és a városi művelődési ház közeléből a székely és városzászlókat, illetve a Városháza feliratot.

Székely és városzászlók, valamint a kifogásolt felirat. Bírságot is fizettetnének miattuk Fotó: Gecse Noémi

Négy csíkszeredai zászló-, illetve feliratperben születtek jogerős bírósági ítéletek az elmúlt években – mindegyik eljárást a Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) kezdeményezte, kérve a városháza tanácstermében, az épület homlokzatán, illetve a városi művelődési ház közelében elhelyezett székely és városzászlók, valamint a Városháza felirat eltávolítását. Ezek közül

egy ítéletet végrehajtottak, a tanácsteremben nincsenek ott a zászlók. A többi helyszínen viszont maradtak, akárcsak a felirat is.

A Dan Tanasă vezette egyesület februárban újabb három keresetet nyújtott be a Hargita Megyei Törvényszékhez, amelyekben kényszervégrehajtás elrendelését kezdeményezi három jogerős ítélet esetében, kérve a kifogásolt zászlók és a felirat levételét – derül ki a törvényszék által kérésünkre elküldött dokumentumokból. Az ADEC a 2016 decemberében, illetve 2017 szeptemberében jogerőre emelkedett bírói döntések végrehajtása mellett azt is kéri a törvényszéktől, hogy

Csíkszereda polgármesterét, Ráduly Róbert Kálmánt kötelezzék a bruttó minimálbér 20 százalékának megfelelő bírság kifizetésére minden nap késlekedésért.

Ezt a 2004-ből származó 554-es számú törvényre hivatkozva kéri a felperes, de ugyanazon jogszabály egy másik rendelkezése értelmében késedelmi kamatok kifizetésére is köteleztetnék a polgármestert, amely a bruttó minimálbér újabb 20 százalékát jelenti, minden nap késlekedésért.

{A}

Mivel a három ítélet esetében összesen mintegy ezer nap késlekedés történt a végrehajtást illetően, az egyesület által kért bírság és késedelmi kamatok összege az ítélethozatalkor érvényes országos bruttó minimálbér 40 százalékának ezerszerese lenne. 2016 decemberében, amikor két ítélet született, a bruttó minimálbér összege 1250 lej volt, 2017 szeptemberében, a harmadik végzés idején pedig 1450 lej, így az ADEC számára kedvező döntés esetében

a bírság teljes összege megközelítené a 480 ezer lejt.

A három per tárgyalása a későbbiekben kezdődik.

Perek a végrehajtásért

Az egyesület által megbízott bírósági végrehajtói iroda korábban már megpróbálta jogi úton elérni a városháza homlokzatán levő székely és városzászlókra vonatkozó ítélet végrehajtását, ezt az eljárást viszont a polgármester óvása nyomán, aki eljárásbeli hiányosságra hivatkozott, érvénytelenítette a Csíkszeredai Bíróság. Azt is kifogásolták az óvásban, hogy a székely zászlónak nincs jogi besorolása Romániában, a periratban pedig úgy szerepel, hogy „îndepărtarea steagului secuiesc” – a székely zászló eltávolítása – román nyelven viszont a steag és a drapel két külön fogalom, utóbbi jelenti egy ország zászlaját. Egy másik perben a végrehajtói iroda a Városháza felirat eltávolításáról rendelkező bírósági ítélet érvényesítése érdekében kérte kényszervégrehajtás elrendelését, erről még nem született döntés.