Mi lesz a praxissal, ha meghal egy praktizáló háziorvos?

Molnár Rajmond 2018. március 20., 10:46

Elhunyt a Gyergyószentmiklóson praktizáló Kovács Géza Martin háziorvos. A március 10-ei haláleset kapcsán annak jártunk utána, hogy ilyen esetben mi történik az illető háziorvos praxisával, azaz a feliratkozott páciensei hová fordulhatnak kezelésre vagy konzultációra.

Papírformában tárolt orvosi adatlapok az egyik háziorvosi rendelőben. Archív Fotó: Kristó Róbert

Bíró Lászlótól, a Hargita Megyei Orvoskollégium elnökétől tudjuk, hogy a hatályos rendelkezések szerint Kovács Géza Martin háziorvos praxisát a családja örökölte, akik ilyenkor rendelkezhetnek e fölött.

Két lehetőség közül választhatnak: eladják a praxist egy háziorvosnak, vagy ha nem élnek ezzel a lehetőséggel, akkor a megyei egészségbiztosítási pénztár rendelkezik a praxissal.

Utóbbi esetben a feliratkozott személyeknek javasolt átiratkozni más háziorvoshoz, aki ezt követően megkapja az érintett személyek papírformában tárolt orvosi adatlapjait, a továbbiakban pedig a páciensek hozzá fordulhatnak egészségügyi panasz esetén.

Előbbi esetben, tehát ha a család eladja a praxist, az elhunyt orvoshoz feliratkozott személyek átkerülnek a praxist megvásároló doktorhoz, természetesen ebben az esetben is van lehetőség az átiratkozásra.

Karda István, a Hargita Megyei Egészségbiztosító Pénztár ügyvezető igazgatója érdeklődésünkre elmondta, mivel nem sikerült szerződést kötni az elhunyt háziorvos helyettesítésére, a gyergyószentmiklósi doktort nem helyettesíti senki. Amíg az előbb említett eljárás zajlik, tehát a család rendelkezik a praxissal,

a páciensek vagy kivárják, amíg lejár a procedúra, vagy ez idő alatt átiratkoznak más háziorvoshoz.

Egyelőre a biztosítási pénztárnál sem tudják, hogyan rendelkezik a család az elhunyt háziorvos praxisát illetően. Kovács Géza Martinnak egyébként 1200 feliratkozott páciense volt, amelyből 800 személy rendelkezik egészségügyi biztosítással. Egy praxis ára változó, több tényező is meghatározza, például hogy vidéki vagy városi praxisról van-e szó, a térség megközelíthetősége, a feliratkozott személyek száma stb.

Általában 5–10 euróba kerül egy praxis feliratkozott személyenként.

Amennyiben a páciensek átiratkoznának más háziorvos, jelezniük kell az általuk választott doktornál szándékukat, ezt követően pedig ki kell tölteni az ilyenkor szükséges dokumentumot.