Teli lelátók, civilizált közönség – lenyűgözte a Voluntari edzőjét az, amit Sepsiszentgyörgyön látott

Sánta Imre 2018. március 20., 09:55

Hátrányból fordítva, majd a ráadás perceiben bekapott góllal csak döntetlent ért el a Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK a labdarúgó 1. Liga alsóházi rájátszásának második fordulójában az FC Voluntari ellen.

Fotó: Sánta Imre

Zsúfolásig megtelt lelátók előtt tartott rövid avatóünnepség és tűzijáték előzte meg a találkozót, majd a hangulat akkor hágott tetőfokára, mikor pályára vonult a két csapat, hiszen a sepsiszentgyörgyi közönség először szurkolhatott kedvenceinek hazai környezetben.

Alig telt el egy perc a kezdést jelző bírói sípszót követően, és a piros-fehérek máris vezetést szerezhettek volna: Fülöp végzett el szabadrúgást az ellenfél kapujától mintegy 30 méterre, azonban lövése az oldallécen csattant.

Fotó: Sánta Imre

Az első nagy helyzet után is lendületben maradt a hazai csapat, igyekezett veszélyes támadásokat felépíteni, de Mincă kapuja csak ritkán forgott veszélyben. Előbb Hamed lövését blokkolta egy védő, majd Fülöp veszélyeztetett, de próbálkozását védte a vendégek hálóőre.

A folytatásban többnyire a középpályán pattogott a labda, egyik csapat sem találta az ellenfél kapuja felé vezető utat. Aztán a 44. percben váratlanul büntetőhöz jutottak az Ilfov megyeiek: Viera és Bălan birkóztak a tizenhatoson belül, a játékvezető pedig a szentgyörgyi védőt látta szabálytalannak, és nagyon könnyen befújta a tizenegyest, amelyet Marinescu higgadtan értékesített (0–1).

Fotó: Sánta Imre

Szünet után mindjárt az első hazai támadás nyomán megszületett az egyenlítő találat. A 47. percben Hamed tört be a vendégek tizenhatosába, a bíró pedig ismét szabálytalanságot látott, és ezúttal is büntetőt ítélt. Fülöp állt a labda mögé, és kilőtte a jobb felső sarkot (1–1).

{A}

Az egyenlítő találat után is a piros-fehérek kezdeményeztek többet, és közel is álltak a vezető találat megszerzéséhez: a 61. percben Hamed baloldali beadására Obšivač érkezett, de fejesét Mincă a kapufa segítségével hárította. Tíz perccel később Hadnagy lódult meg a jobboldalon, betört az ellenfél büntetőterületébe, Cazan pedig csak szabálytalanul tudta megállítani, amiért ismét tizenegyest ítélt a játékvezető.

Másodszorra is Fülöp vállalkozott a végrehajtással, és ezúttal sem hibázott (2–1).

A mérkőzés hátralevő részében a vendégek igyekeztek egyenlíteni, Eugen Neagoe tanítványai pedig ellentámadásokkal próbálkoztak, de a befejezésnél rendre elügyetlenkedték az adódó lehetőségeket. És ahogy az lenni szokott, nem sokkal a lefújás előtt egyenlített az ellenfél: a 90+2. percben Cazan ívelt a kapu előterébe, ahol Bălan emelkedett ki a védők közül, és Rîmniceanu hálójába bólintotta a labdát (2–2).

Fotó: Sánta Imre

Pontosztozkodással zárult tehát a találkozó, így a végén elmaradt az önfeledt ünneplés, de annak ellenére, hogy a szentgyörgyi közönség kissé csalódottan távozott a stadionból, így is felcsendült a „Szép volt, fiúk!” rigmus, és több ezer torokból szólt a székely himnusz.

Mestermérleg

Eugen Neagoe, Sepsi OSK. „Csalódott vagyok, mert a hosszabbítás perceiben vesztettünk el két értékes pontot. Ha jobban figyelünk az ellentámadások befejezésénél, a harmadik gólunkat is megszerezhettük volna, és akkor meglett volna a győzelem is.

Nagyon sajnálom a játékosaimat, mert végig harcoltak, minden labdáért megküzdöttek, de ugyanakkor a szurkolóinkat is.

Szerettem volna, ha most, amikor végre itthon játszhattunk, meg tudtuk volna örvendeztetni őket egy győzelemmel. Bízom abban, hogy a következő mérkőzéseken is ugyanilyen nagy számban lesznek jelen, mert szükségünk van a támogatásukra.”

Niculescu megdicsérte a szurkolókat és a csapatot Fotó: Sánta Imre

Claudiu Niculescu, FC Voluntari. „Igazságosnak találom ezt az eredményt, mert volt erőnk vert helyzetből felállni, nyomás alá helyezni az ellenfél kapuját, és a hosszabbítás perceiben ennek meg is lett az eredménye.

De azt is el kell mondanom, hogy lenyűgözött mindaz, amit ma este itt láttam: teli lelátók, civilizált közönség, amely szünet nélkül biztatja kedvenceit. Bárcsak minden meccsen ilyen hangulatban léphetnénk pályára.

Gratulálok vendéglátóinknak mindazért, amit itt megvalósítottak. Egy jó csapatot hoztak össze, amely sok problémát fog okozni mindenkinek, aki ide látogat, köszönhetően elsősorban annak a nyomásnak, amelyet a közönség képes gyakorolni.”

Egy szűk hónap múlva játszik újra otthon a csapat

Legközelebb csak április közepén játszik újból hazai pályán a háromszéki csapat, ellenfele a Medgyesi Gaz Metan lesz. Előtte két idegenbeli találkozója lesz: április 2-án a Temesvári Poli látja vendégül, április 9-én pedig a Bukaresti Juventus.

Labdarúgó 1. liga, rájátszás, 2. forduló, Sepsiszentgyörgy, 4500 néző:
Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK–FC Voluntari 2–2 (0–1),
gólszerzők: Fülöp (49., 71., mindkettőt tizenegyesből), illetve Marinescu (45+1., tizenegyesből), Bălan (90+2.).
Sepsi OSK: Rîmniceanu – Dalmau, Viera, Obšivač, Sato – Ghinga, Gorrin (Petrovikj, 64.), Tandia, Fülöp, Hamed (Petre, 69.) – Hadnagy (Simonovszki, 74.). Edző: Eugen Neagoe.
FC Voluntari: Mincă – Pleașcă, Cazan, Balaur, Bucurică (Achim, 60.) – Căpățînă (Deac, 75.), Lazăr, Marinescu (Cernat, 78.), Ivanovici – D. Benzar, Bălan. Edző: Claudiu Niculescu.
Sárga lap: Fülöp (52.), Rîmniceanu (90+1.), illetve Lazăr (3.), Bălan (82.), D. Benzar (90+5.).
Játékvezetők: Cătălin Popa (Piteşti), Ovidiu Artene (Vaslui), George Neacşu (Câmpulung Muscel).

További mérkőzések:
Bukaresti Juventus–Temesvári Poli 1–0 (1–0)
Medgyesi Gaz Metan–Concordia Chiajna 2–1 (1–0)
Március 21., szerda:
FC Botoșani–Bukaresti Dinamo – vasárnap kellett volna lejátszani, de a havazás miatt elhalasztották. Szerdán 20.45-től pótolják be.

Ranglista, alsóház:
7. Dinamo 23 pont
8. Botoșani 21
9. Voluntari 18
10. Chiajna 15
11. Temesvár 14
12. Sepsi OSK 12
13. Medgyes 11
14. Juventus 10