Dan Tănasă kivizsgálást kért a magyar állami támogatásból épült orvoslakások miatt

Bíró Blanka 2018. március 20., 15:03

Dan Tănasă feljelentésére a Számvevőszék vizsgálódott a magyar állami támogatásból megépült sepsiszentgyörgyi orvoslakások ügyében, mondta el hétfői sajtótájékoztatóján Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Archív Fotó: Henning János

Tamás kifejtette, a vizsgálat már lezárult, és a feljelentés alaptalannak bizonyult. A Számvevőszék keresztezett ellenőrzést tartott a megyei és a sepsiszentgyörgyi önkormányzatoknál, mert

Dan Tănasă meggyanúsította a város és a megye vezetőit, hogy dupla finanszírozást számoltak el, ugyanazt a költséget mind a két önkormányzat kiutalta.

A vizsgálat során kiderült, hogy a víz-és a gázvezetékek lefektetését a kerítésig a sepsiszentgyörgyi költségvetésből fedezték, a kerítéstől az épületig a Kovászna megyei büdzséből, míg az építkezést és minden belső munkálatot magyar állami támogatásból finanszíroztak.

Nem az ellenőrző szerveket kellett volna ránk küldeni, hanem az orvosok és gyógyszerészek szolgálati lakásának megépítését kellett volna a bukaresti kormány felvállalja, hiszen 16 ezer aktív orvos hagyta el az országot

– szögezte le Tamás Sándor. „Száz év alatt nem épült autópálya, Bukarest az egyetlen európai főváros, amelyet nem köt össze autópálya más európai fővárossal, nem tudták összekötni infrastruktúrával az ország három nagy történelmi régióját, Budapest vállalja a különböző beruházások finanszírozását, és még ilyen körülmények között is ellenőrzésekkel zaklatnak – fakadt ki a háromszéki politikus.

Sepsiszentgyörgyön két évvel ezelőtt a marosvásárhelyi Studium-Prospero Alapítvány adta át a három kétszobás és szintén három, egyszobás lakásból álló épületegyüttest, amely Tamás Sándor szerint, azóta is folyamatosan lakott. A mintegy 350 ezer eurós beruházást a Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt. és a magyar Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium is támogatta.