Nyirő Józsefről nevezik el az udvarhelyi könyvtárat – az igazgató szerint a városlakókat is meg kellett volna kérdezni

Kovács Eszter 2018. március 19., 17:40

A székelyudvarhelyi önkormányzati képviselők Nyirő Józsefről neveznék el a városi könyvtárat, a névadási procedúra elkezdését a március 15-ei dísztanácsülésen el is fogadta az önkormányzati testület. A kezdeményezés viszont nem aratott viszont osztatlan sikert.

Az MPP-frakció Nyirő József nevét látná szívesen a homlokzaton Fotó: Veres Nándor

Székelyudvarhely önkormányzati képviselő-testülete március 15-én elfogadott határozatával kinyilvánította azon szándékát, hogy

a városi könyvtár a jövőben Nyirő József nevét viselje, a névadás törvényes eljárási folyamatának elindításáról is döntött a testület.

A határozattervezetet az MPP-frakció terjesztette elő, Bíró Jolán, Ketesdi Imre, Mike Levente, Orbán Árpád, Orbán Balázs és Péter Balázs önkormányzati képviselők látták el kézjegyükkel.

{A}

Az udvarhelyiek véleménye számít?

Az ügy kapcsán Szőcs Endre, a városi könyvtár igazgatója kifejtette, hogy nem áll szándékában Nyirő irodalmi munkásságát vagy politikai tevékenységét ecsetelni, fejtegetni. 

Helyesnek tartanék egy lakossági konzultációt, vagy egy szakmai grémiumot (vagy mindkettőt), akik a névadás soktényezős kérdését körbejárnák... Székelyudvarhely sok híres embert nevelt vagy fogadott be az évszázadok során. Lehet, hogy a végső választás a fenti névre esik, de akkor az legalább összecseng a választópolgárok és a szakma akaratával.

– tette hozzá.

Fotó: Veres Nándor

 Az intézményvezető a közösségi oldalon is megosztotta véleményét, és a fentiek mellett arról is említést tett, hogy elődei,

Györfi József, Hermann Gusztáv Mihály és Szabó Károly is szembesültek a névadás ötletével, s korábban is Nyirő József neve merült fel lehetőségként.

„Mint intézményvezető, megbízatásnak teszek eleget, mely jól meghatározott ideig szól, pontosan megfogalmazott célokkal és feladatokkal. A feladatot olyan személyektől kaptam, akiket a városlakók választottak, hogy érdekeiket képviseljék. A névadás nincs a feladatok között” – írta Szőcs Endre. Lapunknak még hozzáfűzte:

a névadás ügyében mind a döntés, mind a felelősség a városvezetőséget illeti és terheli.

Csak a procedúra kezdete

A névadás ügye azonban végleges, hiszen a 2002/63-as kormányrendelet értelmében

minden olyan elnevezés, amely valamely személyiséghez vagy történelmi eseményhez kapcsolódik, csak az úgynevezett megyei névadó bizottság előzetes értékelése és véleményezése után válhat véglegessé, ennek csupán előzménye a helyi tanácshatározat

– tájékoztatott a polgármesteri hivatal sajtóosztálya. A megyei bizottság véleményezése csak konzultatív jellegű, a kéréstől számított hatvan napon belül kell kibocsátania. A véleményezés igénylésének, illetve meglétének hiányában azonban érvénytelen a majdani tanácshatározat. Amennyiben viszont a bizottság nem véleményezi a névadást hatvan napon belül, annak hiányában is meghozható a helyi döntés.

Székelyudvarhely ezen bizottság véleményezését fogja kérni az elkövetkezőkben, annak kibocsátását követően egy újabb határozatban fog dönteni az önkormányzati képviselő-testület a tényleges névadásról

– közölte a sajtóosztály.

Fotó: Veres Nándor

Így is, úgy is Nyirő nevét kapja

Az MPP-frakció álláspontja egyébként az, hogy mivel a névadás az önkormányzati képviselő-testület hatásköre, és

a kezdeményezők már korábban eldöntötték, hogy a könyvtárt Nyirő Józsefről szeretnék elnevezni, ezért nem állnak el az előterjesztéstől.

Az, hogy „a névadással kapcsolatosan megfogalmazódtak eltérő vagy akár ellentétes vélemények (amelyek hivatalos megkeresés formájában nem érkeztek be az önkormányzathoz), nem jelenti akadályát annak, hogy a székelységhez, Udvarhelyhez nagyon közel álló, nagyra becsült és közkedvelt irodalmi munkássággal bíró íróról nevezzük el könyvtárunkat” – közölték.

Megvásárolnák a másik épületrészt
Egyébként a városi könyvtár Kőkereszt téri épületének mintegy fele továbbra is magántulajdonban van: az ingatlanrészre tavaly októberben egy évre meghosszabbították a bérleti szerződést, illetve további egyeztetések zajlanak a tulajdonosok képviselőjével. A város érdekelt az épületrész megvásárlásában, amennyiben sikerül megegyezni egy méltányos árban – közölte a városháza sajtóirodája.