Lehangoló eredmények a képességfelmérőn

Antal Erika 2018. március 19., 16:59

A múlt héten megtartott és a hétvégén kiértékelt próba-képességfelmérőn országos szinten a résztvevő nyolcadikos tanulóknak még a fele sem ért el ötös osztályzatnál jobbat. Maros megyében sem csalt sokak arcára mosolyt az eredmény.

Archív Fotó: Veres Nándor

Országos szinten a diákok 46,97 százaléka ért el ötösnél nagyobb átlagot. A próbavizsgán a diákok 33,1 százalékának sikerült az átmenő jegyet elérnie matematikából, 63,2 százalékának pedig román nyelv és irodalomból. Az anyanyelvi vizsgán a résztvevők 82,5 százaléka 5-ösnél nagyobb jegyet kapott.

Maros megyében mintegy 650 diák nem jelent meg a vizsgán, 5085 diákból összesen 4439 végezte el a próba-képességfelmérőket.

A megyében összesen négyen szereztek 10-est románból, 11-en matematikából és egy tízes volt magyar nyelvből. Ötösnél nagyobb jegyet a vizsgázók 53 és 82 százaléka ért el.

Mátéfi István, a Bolyai Farkas Gimnázium igazgatója lapunknak, nyolcadikos tanulóik valamivel jobb eredményeket értek el az országos átlagnál. Matematikából 6,53 az átlag, tizenketten nem érték el az 5-öst, románból 6,21 az átlagos eredmény, ebből 10 gyerek teljesített 5-ös osztályzatnál gyengébben, míg magyar nyelv és irodalomból 8,91 az átlagos eredmény. Az igazgató elmondta azt is, hogy matematika tanárként úgy véli, reálisak ezek az eredmények, mint ahogy a vizsgatételek is azok voltak.

Egy olyan tanulónak, aki gimnáziumban szeretne továbbtanulni, tudnia kell mindazt, amit a vizsgákon kértek tőle, ezt a szintet el kell érnie

– magyarázta Mátéfi. Az igazgató-matektanár szerint a középiskolákba a kisérettségi eredményétől függetlenül iratkozhatnak a gyerekek, azok is, akik az 5-ös osztályzatot sem érték el. „Talán ezzel is magyarázható, hogy a tanulók kevésbé törekednek a jó eredményekre” – tette hozzá.

Hétfőn megkezdődött a tizenegyedikesek és a tizenkettedikesek számára is a próbaérettségi, ahol először a román nyelv és irodalomtudásukat mérték fel a diákoknak, kedden pedig anyanyelvből méretkeznek meg. Szerdán a szaknak megfelelő, illetve azt követően a választott tantárgyból próbaérettségiznek a gimnazisták. A diákoknak reggel fél 9-ig bent kell lenniük az osztálytermekben, az írásbeli vizsga 9 órakor kezdődik a tanügyminisztériumhoz tartozó országos felmérő és vizsgáztató központ által kidolgozott tételsorok alapján. A vizsga tételeinek kidolgozására három és fél órájuk van a tanulóknak. A dolgozatok javításához egy egységes javítókulcsot használnak, az eredményekről – amelyet március 30-án közöl majd a tanügyminisztérium – a diákokat és a szülőket is tájékoztatják, megbeszélik, hogy mit tudtak, melyek a hiányosságaik, mire kell nagyobb hangsúlyt fektetniük a további felkészülés során, hogy jobb eredményeket érhessenek el.