Pekingben is rajthoz állna a gyergyói hódeszkás

Gergely Imre 2018. március 19., 09:50

„Aki igazán meg akar tenni valamit, az megteszi. Aki nem, az talál valami kifogást” – ezt üzente Pjongcsangból a gyergyószentmiklósi Mihăiță Papară, aki egyedüliként képviselte Romániát a sérült sportolók téli olimpiáján.

Mihăiță Papară példája sokak számára inspirációt jelenthet Fotó: Facebook/Mihăiță Papară

Két tizenegyedik helyezést ért el a vasárnap zárult paralimpián az egyik lábát autóbalesetben elvesztő hódeszkás. A snowboardosok krosszversenyszámában és szlalomban is az élmezőny közelében zárt. De a paralimpián való szereplés már önmagában olyan teljesítmény, ami minden elismerést megérdemel, és ugyanakkor gondolatokat ébreszt az egészséges, ép emberekben is.

Mihaiță Papară 13 éve autóbalesetben vesztette el az egyik lábát. Felépülésében sokat segített számára a sport, és ez vezetett oda, hogy versenyszerűen hódeszkázzon.

Egyedüli romániai versenyzőként ő vitte az ország zászlaját a 12. Téli Paralimpiai Játékok nyitóünnepségén is.

A versenye után hihetetlen élményként értékelte a Pjongcsangban eltöltött időt. „Alkalom volt arra, hogy megmutassuk, igenis lehetséges, hogy versenysportot folytassanak azok is, akik testi fogyatékossággal élnek.” Hozzátette, büszkeség volt számára képviselni Romániát, és újabb kalandokra készül a sérült sportolók világában.

Fotó: Facebook/Mihăiță Papară

A Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében kiemelte, fantasztikus tapasztalat volt számára a világ legjobb parasportolóival együtt versenyezni. Rengeteg munka és erőfeszítés kellett, de öröm is ugyanakkor hogy megmutathassuk: lehetséges!

Mihăiță Papară új célja, hogy négy év múlva is rajthoz állhasson, a 2022-es téli paralimpiai játékokon, Pekingben.

„Aki igazán meg akar tenni valamit, az megteszi. Aki nem, az talál valami kifogást” – jelentette ki.

Magyarok a paralimpián

A Magyarországot képviselő látássérült alpesi síző, Balogh Zsolt és vezetője, Bocsi Bence a 15. helyen zárt óriás-műlesiklásban, és kiesett a műlesiklás első futamában, a világ 18 legjobb látássérült síző párosa között. A mezőnyben ő indult a leghátrányosabb helyzetből, hiszen Zsolt 59 százalékos, míg mások 80–90 százalékos együtthatóval versenyeztek. A magyar csapat harmadik tagja, Lőrincz Krisztina a 24. lett az ülő sífutók sprint viadalán. A hat sportágat – alpesi sí, sílövészet, kerekesszékes curling, sífutás, hódeszka és szánkós jégkorong – magában foglaló esemény vasárnap zárult.