Az „itthon maradás alapkövét” helyezték el Tusnádfürdőn

Kömény Kamilla 2018. március 18., 19:05

Kettős ünnepre gyűltek össze Tusnádfürdő római katolikus hívei és vendégeik vasárnap délután: ünnepi szentmisével mondtak hálát az elkészült új plébánia épületért, amelyet meg is áldottak, illetve elhelyezték a Szent Anna Tanulmányi Ház alapkövét.

Fotó: Gecse Noémi

Zsúfolásig megtelt ünneplőkkel a tusnádfürdői Kisboldogasszony plébániatemplom vasárnap fél egytől. Elsőként a helyi egyházközség gondnoka köszöntötte a jelenlévőket, majd hálát mondott a megvalósult munkáért ‒ a magyar kormány anyagi támogatásával elkészült új plébániáért ‒, illetve megköszönte a segítséget nyújtók közreműködését. Az ünnep alkalmából a szentmisét Tamás József püspök mutatta be.

Fotó: Gecse Noémi

{A}

{P12}

A szentmise végén Potápi Árpád János, a magyar miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára beszédében kiemelte,

önök itt Tusnádfürdőn pontosan tudják, mit jelent szívből-lélekből megőrizni magyarságukat, hitüket. Ennek ékes példája közösségük temploma, amelyet a pusztító Ceaușescu-rendszer idején emeltek közös erővel. Önök már akkor állást foglaltak amellett, hogy érjék az embert bármilyen szörnyű sorscsapások, vannak olyan örök értékek, amelyeket minden áron meg kell védelmezni. A rombolásra önök építéssel, a reményvesztettségre hittel válaszoltak.

{P11}

Örömének is hangot adott, hogy támogathatták az új plébánia elkészültét, illetve hogy lehelyezhetik a tanulmányi ház alapkövét, amely a hitoktatás, a közösségi élet, a zarándoklatok központi helyszíne lesz. Tessely Zoltán, a tusnádfürdőiek terveinek kivitelezéséért közbenjáró magyar országgyűlési képviselő arra is kitért, hogy az ünnep alkalmával nemcsak épületek feljavításáról és megépítéséről van szó, hiszen azok mindenek előtt a közösségi életet hivatottak szolgálni, amelyek ugyanakkor „a magyarság rendíthetetlen védőbástyáiként üzenik majd a világnak az összetartozásunkat, nemzetünk és hitünk országhatárokat nem ismerő erejét”.

Fotó: Gecse Noémi

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke olvasatában a vasárnapi esemény keretében a hit erejének győzedelmeskedését is ünnepelték. Beszéde végén kitért arra is, hogy azokban a helyzetekben, amikor a román kormány nem adja meg, amit meg kellene, akkor van akire számítani, vagyis a magyar kormányra. Tusnádfürdő testvérvárosának, Budapest 18. kerületének polgármestere, Ughy Attila szerint a Szent Istváni-út azt is jelenti, hogy „nemzetünknek több ezer éves jövendőt írtak, amit csak akkor leszünk képesek beváltani, ha hűek maradunk őseink tanításaihoz, fogadalmához és hitéhez, ha megbecsüljük a földet, családot nevelünk, ha templomot építünk és szentelünk”.

Fotó: Gecse Noémi

Albert Tibor, Tusnádfürdő polgármestere felelevenítette az új plébánia, illetve a tanulmányi ház megvalósulásához vezető első lépéseket, és átadott egy házi áldást és egy székely zászlót a helyi plébánosnak.

Bilibók Géza plébános rámutatott, hogy

a városkájukból is sokan dolgoznak, tanulnak külföldön, így ők az itthon maradás alapkövét helyezik el a tanulmányi házzal,

s várják vissza a kint lévőket. Ezt követően köszöntötte a jelenlevőket, és köszönetet mondott segítőiknek ‒ akik közül többeknek emlékplakettet is adományozott az egyházközség. A szentmisén és az azt követő beszédek között a helyi egyházi kórus és fiatalok közreműködésével énekek, versek hangzottak el.

Fotó: Gecse Noémi

Fotó: Gecse Noémi

A rendezvény záróakkordjaként az ünneplő tömeg átvonult a felújított plébániaépülethez, ahol viharos hóesésben először elhelyezték a Szent Anna Tanulmányi Ház alapkövét, majd a szalagvágás után Tamás József püspök megáldotta az új plébániát.