Adósunk marad idén Sándor, József, Benedek

Dobos László 2018. március 18., 16:38

Egész magyar nyelvterületen közismert a mondás: Sándor, József, Benedek, zsákban hozzák a meleget, ám idén ez nem jön be. Vasárnap van Sándor napja, hétfőn József, szerdán pedig Benedek.

A magyar nyelvterület melegebb vidékein ez időtájt érkeznek meg a fecskék. Archív • Fotó: MTI

Vasárnap van Sándor napja, hétfőn József, szerdán pedig Benedek. Szent József napja ünnep a katolikusok számára. Noha az őskeresztények is tisztelték, ünnepe csak a 10. századtól kezdve szerepel a nyugati naptárakban. Március 19. megünneplése a 14. században kezdett terjedni a nyugati országok templomaiban. 1621-ben XV. Gergely pápa tette általánossá az ünneplését.

Szent József a munkások védőszentje, és márciuson kívül számos ünnepnapja van.

Csíkszeredában, a Pefőfi utca 57. szám alatt található, Szent József tiszteletére szentelt püspöki kápolnában hétfőn délután négy órától tartják az ünnepi búcsús szentmisét, ennek főcelebránsa Tamás József püspök. Borzsovában is Szent József a templom védőszentje, a település búcsúünnepét azonban május 1-jén, a Munkás Szent József napján tartják.

Bibliai háttér

József, a Dávid házából származó ács, Szűz Mária férje és Jézus nevelőapja, a szent család feje volt. A katolikus, ortodox és anglikán egyházakban szentként tisztelik. A szentírásban nincs megírva születésének, illetve halálának pontos helye és időpontja, az viszont írva vagyon, hogy hosszabb ideig a galileai Názáretben élt, néhány évig a júdeai Betlehemben lakott, és Egyiptomba kellett menekülnie. Foglalkozása evangéliumból való fordítás szerint ács, de más famegmunkáló mesterségeket is takarhat.

{A}

Az evangéliumok más-más hangsúlyozással állítják elénk Józsefet. A művelt Lukácsnál József a maga hatalmas történelmi jelentőségében, méltó tekintéllyel mutatkozik mint a család feje: Jézus atyja, Mária ura. János, Jézus istenségének evangélistája Józsefet igénytelenségében rajzolja, és rámutat Jézus alázatára, hogy a názáreti családot, a szegény hajlékot választotta isteni személyiségének elrejtésére. Márk, aki a büszke rómaiaknak írt, nevelőatyjának sohasem nevezi, csak egyszer utal rá, amikor azt mondja, hogy a zsidók Jézust ácsnak nevezik. Máté a hívő zsidókhoz: a pátriárkák ivadékaihoz szól, és Józsefnek életharcaiból származó erényeit emeli ki.

József-napi néphagyományok

Régebb sok helyen ezen a napon engedték ki először a méheket, illetve a marhákat a legelőkre, ezen a napon ültették el a fokhagymát. A hagyomány szerint ezen a napon szólalnak meg először a madarak, mert Szent József kiosztotta nekik a sípot. A magyar nyelvterület melegebb vidékein ekkor érkeznek meg a fecskék is, de várták vissza a gólyákat, amelyek tollazatának tisztaságából jósoltak. Ha tiszta fehér volt a tolluk színe, akkor szűk esztendő várt rájuk, viszont, ha koszos volt, akkor bő termésre számíthattak. Ha Sándor, József és Benedek napokon süt a nap, akkor hosszú, meleg nyár várható, ha nem süt, akkor hosszú, lucskos ősz lesz.