Biztos, ami biztos: másodszor is bírságolt a Kovászna megyei prefektus

Bíró Blanka 2018. március 16., 19:49

Nem áll le Sebastian Cucu Kovászna megyei prefektus, másodszor is megbírságolta a városaikat március 15-re magyar zászlóval, szalaggal, kokárdával feldíszítő háromszéki polgármestereket. A kormánybiztos újabb öt-ötezer lejes pénzbírságot rótt ki, mert utólag rájött valamire.

Sepsiszentgyörgy Fotó: Bíró Blanka

A prefektus másodszor azért büntetett, mert utólag úgy állapította meg, hogy március 15-én a két háromszéki városban

nem volt egyforma számú magyar és román zászló.

Közleményében újra az 1994/75-ös zászlótörvényre hivatkozik, megismételve ugyanazokat az érveket, mint a korábban kirótt bírság esetében.

Bokor Tibor Kézdivásárhely polgármestere Facebook-oldalán mutatta meg a második jegyzőkönyvet a következő megjegyzéssel: Másodszor is kirótták „méltó” büntetésem... Ezt a tegnapi (csütörtöki – szerk. megj.) napért kaptam.

A március 15-ei keltezéssel kiállított jegyzőkönyv szerint az összeget 15 napon belül kell befizetni az államkincstárba, de ugyanannyi idő alatt meg is lehet fellebbezni.

{A}

Nem csak a két polgármestert háborította fel az eddig példátlan bírságsorozat, ugyanis erdélyi és a magyarországi politikusok is állást foglaltak az ügyben, Kelemen Hunor egyenesen ámokfutásnak nevezte a prefektusok hadjáratát. Mint ismeretes, az elmúlt napokban a Kovászna és Hargita megyei prefektusok fejenként ötezer lejre bírságolták meg Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely és Székelyudvarhely polgármestereit, arra hivatkozva, hogy nem tűztek ki minden magyar zászló mellé egy románt. A Kovászna megyei kormánybiztos erre most még

rálicitált, és a második pénzbüntetést is kirótta.

A polgármesterek valószínű, hogy bíróságon fellebbeznek majd a bírságok ügyében. Antal Árpád ugyanis azzal érvelt, hogy az országos szervezettel rendelkező kisebbségi szervezetek szabadon használhatják szimbólumaikat.

{K1}

{K2}

{K3}