Először figyelmeztetik, majd büntetik azokat az állattartókat, akik otthagyják a kutyaürüléket a közterületen

Baricz-Tamás Imola 2018. március 17., 16:01

Nem takarja már tovább a hó a szemetet az utakon és járdákon, előkerültek a hulladékok a közterületeken és a rengeteg kutyaürülék. Gyergyószentmiklóson a házi kedvencek tartására, a kutyasétáltatásra is van szabályzat.

Leporolják a szabályzatot. Felelős állattartókat szeretne az önkormányzat Gyergyószentmiklóson Fotó: Pál Árpád

A város központjában éppúgy, mint a lakónegyedekben, vagy a városszéli utcákban, zöldövezeteken és helyenként még a járdákon is kutyaürülékre léphet a járókelő, ha nem elég figyelmes mostanában. Gyergyószentmiklóson határozatba foglalták a házi kedvencet tartók kötelezettségeit. Az erre vonatkozó szabályzat előírja, hogy

a kutyát sétáltató gazdiknak fel kell szedniük kedvencük után az ürüléket.

De mostanság ritka ilyen gazdit látni a városban, ezért is került újra elő a régi szabályzat. Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós polgármestere elmondta,

a helyi rendőrök április elejétől kezdődően a szabályzat betartására szólítják fel a lakókat, és május hónaptól pedig bírságolhatnak is.

Kutya-, macskatartásról

A 2013 nyarán elfogadott szabályzat többnyire az ebtartásra vonatkozik, bizonyos előírások a macskatartást is keretek közé szorítják. Így macskákra, kutyákra egyaránt vonatkozik az, hogy

tömbházlakásokban csak akkor szabad macskát, kutyát tartani, ha ahhoz írásos beleegyezését adta a lépcsőházban élő családok több mint fele, valamint azon családok, amelyek falszomszédok az állattartóval.

Amennyiben van lakószövetség, annak elnöke is alá kell írja, le kell pecsételje a jóváhagyást. A szabályzat többek között kitér arra is, az állattartók kötelessége vigyázni arra, hogy kedvenceik ne szemeteljenek a közös felületeken.

Amennyiben közös udvaron szeretne valaki ebet tartani, meg kell szereznie az udvar többi lakójának írásos beleegyezését. Ugyanakkor kötelessége úgy helyezni el a kutya ketrecét, hogy legalább tíz méter távolságra legyen a legközelebbi lakóháztól.

Olyan udvaron, melynek nincs kerítése, kutyát csak kennelben szabad tartani, hogy ne tudjon kijutni közterületre. Minden esetben figyelni kell arra, hogy a kutyatartás ne okozzon kellemetlenséget, ne teremtsen fertőzésveszélyt a környezetben élőkre nézve.

Kutyát sétáltatni csak pórázon lehet

Az öt éve hozott határozat kitér a város közterületein való kutyasétáltatásra is. A törvény által előírt, veszélyesnek minősülő kutyák esetén szájkosár használata is kötelező.

Tilos a kutyákat játszótereken, parkokban sétáltatni.

Mint megtudtuk, április 1-től a helyi rendőrök felszólítják a kutyasétáltatókat, és

május 1-től bírsággal kell számolnia annak a gazdinak, aki nem tud felmutatni műanyagtasakot, melybe szükség esetén kutyája ürülékét össze tudja gyűjteni.

Továbbá minden kutyatartó köteles házőrzője számára egészségügyi könyvecskét kiállíttatni a körzeti állatorvossal. Ebbe kerülnek bele az oltások, az, hogy chippel el van-e látva az állat, és ivartalanították-e.

Felszólítást büntetés követhet

Gyergyószentmiklós képviselő-testülete a bírságokat is határozatba foglalta.

Magánszemélyek 300–500 lejes, jogi személyek 600–1000 lejes büntetésre számíthatnak, ha nincs kutyájuknak egészségügyi könyve, szomszédoktól nem kaptak írásos engedélyt tartásukra, nem tartják megfelelő távolságra kertes házak esetén a legközelebbi szomszéd lakásától, ha nem a szabály szerint sétáltatják, nem ivartalanítják, nem jelentik be nyilvántartásba vétel miatt.

400–600 lej magánszemélyeknek, 700–1000 lej jogi személyeknek a büntetés akkor, ha harci kutyát tartanak, és ennél is magasabb, 1000–1500, illetve 1500–2500 lej a bírság, ha magánterületen, illetve köztereken kutyaviadalokat szerveznek. Mint megtudtuk, a helyi rendőrök május hónaptól kezdődően lesznek jogosultak bírságolásra.