Arany érdemkereszttel tüntették ki Kastal Lászlót

Székelyhon 2018. március 16., 15:22

„A közös munka, az összefogás eredményeképpen Magyarország Köztársasági Elnöke Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adományozott Kastal László kollégánknak. A kitüntetést. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter adta át” – adja hírül a Caritas Vidékfejlesztés.

„Kastal László a gyergyószentmiklósi Szent Benedek Tanulmányi Központ igazgatója, a Caritas Vidékfejlesztés gyergyószentmiklósi osztályának vezetője részére a székelyföldi gazdák érdekeit szolgáló tevékenysége, valamint a helyi sajtkészítő látványműhely és látogatóközpont működtetésében végzett munkája elismeréseként a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adományozom.” Aláírás: Áder János, Magyarország köztársasági elnöke – olvasható az elismerésen.

A díj egy csapatmunka eredménye – állítja a kitüntetett. Kastal László a Gyergyói Hírlap kérdésére elmondta, örül, hogy huszonkét éve lehet tagja ennek a csapatnak, az elismerésen pedig osztozik sok jóakaróval és sok támogatóval, akik az értékelt eredményekhez hozzájárultak.

A székelyföldieknek jó, ha Magyarországról gondolnak rájuk, értékelik eredményeiket. Ezzel serkentik az itthonmaradást

– fogalmazott Kastal.

A Földművelésügyi Minisztérium honlapján az esemény tudósításaként ez olvasható: „Máig ható erőt ad 1848 példamutatása – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter kedden a tárca 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett kitüntetési ünnepségén.

Az agrártárca vezetője hangsúlyozta, a magyarság összefogása nehéz helyzetben olyan példa, amely a mai napig a nemzet számára fontos összetartó kapocs, megkerülhetetlen kiindulópont.

Hozzátette: a közép-európai régióban a magyarság – ahogy más nép is – gyakran került abba a helyzetbe, hogy történelmi korszakváltásokat követően erőt kellett gyűjtenie, újjá kellett építenie a számára fontos világot. Ünnepi beszédében a miniszter kiemelte: a magyarság fennmaradásának kereteit az erős nemzetállam által tudhatja biztonságban, ez a lehetőség 2010-ben újra megnyílt, azóta az ország halad a közös dolgok rendezésében, a gazdaság, a társadalmi problémák megoldásában, mindabban, ami fontos számára. Lényeges, hogy ez a folyamat ne törjön meg, a 2010-ben kezdődött új korszak folytatódjon – mondta a földművelésügyi miniszter.

A jelenben is fontos, hogy a nemzetben meglegyen az az összefogás, amely biztosítja a célok elérését, talán ez 1848. egyik legfontosabb öröksége

– fogalmazott a miniszter.

Az ünnepségen Fazekas Sándor miniszter állami és miniszteri kitüntetéseket adott át. Hárman a Magyar Érdemrend tisztikeresztje, nyolcan a Magyar Érdemrend lovagkeresztje, nyolcan a Magyar Arany Érdemkereszt, nyolcan a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést vették át. Ketten Fasching Antal-díjat, hárman Konkoly Thege Sándor-díjat, hárman Pro Alimentis Hungariae-díjat, hatan Újhegyi Imre-díjat, hárman Magyar Agrárgazdaság Minőség Díjat kaptak. Az Életfa Emlékplakett arany fokozatát ketten, ezüst fokozatát heten, bronz fokozatát tízen vették át, ötvennégyen miniszteri oklevelet kaptak – tájékoztatott a Földművelésügyi Minisztérium sajtóirodája.