Boldog vagy és székely?

Székelyhon 2018. március 16., 14:48

Megférhet-e egy mondatban a boldogság és a székelység? Hogyan viszonyul Székelyföld GDP-je, vásárlóereje, emberi fejlettségi indexe és az itt élők boldogság szintje egymáshoz?

Mennyire boldog a székely? Hamarosan kiderül Fotó: Veres Nándor

A GDP, vásárlóerő paritás szavakat mindannyian jól ismerjük a sajtóból, minél magasabbak ezek az értékek, annál gazdagabb egy adott ország, népcsoport.

De valóban csak az anyagi javak határozzák meg az emberek jólétét, elégedettségét, vagy akár a boldogságát? Természetesen nem. Az elkölthető pénz mellett az egészség, a környezet, a családi-baráti kapcsolatok, az emberek közötti bizalom és még sok egyéb tényező befolyásolja, hogy általában miként érezzük magunkat.

Boldog-e a székely?

És ha igen, más népekhez hasonlítva mennyire, miért, hogyan? „Nagy szabású, egész Székelyföldre kiterjedő online kérdőívünkkel és kutatásunkkal ezekre kerestük a választ. A kapott adatok elemzését Szabó Árpád közgazdász, a menedzsment tudományok doktora, a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem oktatója, és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, a székelyudvarhelyi MÜTF Oktatási Központ és a Sapientia EMTE óraadó tanára végezte el és ő számította ki a Székely Boldogság Indexet is.

Az eredményeket március 20-án, a Boldogság Világnapjára időzített eseményünkön fogjuk felfedni

– mondta Györgyei Szabó Magdolna, a kutatást megrendelő és a rendezvényt szervező Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozások Szövetségének (UKKSZ) ügyvezetője.

Az eseményen azonban nem csak a közgazdasági, szociológiai perspektíva fog megjelenni, hiszen a boldogság definíciója igen szubjektív. Éppen ezért egyéb tudományterületek képviselői is szót kapnak majd, akik kifejezetten a székely néplélek szempontjából beszélgetnek egy kerekasztal keretein belül a boldogságról.

A vallási vonalat Demeter Sándor Lóránd, székelyderzsi unitárius tiszteletes, közgazdász képviseli, Lövétei Lázár László, sokszorosan díjazott költő, műfordító, a Székelyföld folyóirat főszerkesztője az irodalmi szempontokat hozza be, Szalay Zsuzsanna pszichológusi gondolkodással, míg Phd. Tamás Dénes filozófusi, írói, kommunikációs szakemberi véleményekkel járul hozzá az eszmecseréhez.

„Ugyanakkor nem cáfoljuk meg vállalkozó szövetséges énünket sem, azt is szeretnénk megmutatni a nagyközönségnek, hogy a helyi vállalkozók mennyi mindennel járultak már hozzá a környék és egyben saját maguk jólétéhez is, hiszen köztudott, hogy az adományozás, támogatás nem csak a fogadó félt, de a segítségnyújtót is sokkal boldogabbá teszi. Erről egy kisfilm, és a tavalyi évben az UKKSZ Jótékony Vállalkozói Díjával kitüntetett Boros Csaba fog mesélni.

De ezen a rendezvényen fedjük fel azt a települést is, amely Székelyföld földrajzi közepén fekszik, és amely így annak szívének is tekinthető. És ekkor fogjuk kisorsolni azt a szerencsést is a kérdőívet kitöltők közül, aki megnyeri a Bálványos Resort wellness hétvégéjét

– folytatta az UKKSZ ügyvezetője.

Te is nagyon kíváncsi vagy már, hogy mennyire boldog a székely? Akkor ne maradj le a történésekről, hiszen a rendezvényen való részvétel nyitott és ingyenes, mindössze egy gyors regisztrációra van szükség, amit itt tudsz megtenni! Ugyanitt a részletes programot is megtalálod.

Várunk március 20-án, kedden 16.30-kor a székelyudvarhelyi Városháza Szent István termébe, hogy együtt ünnepeljük meg a Boldogság Világnapját, ezzel is hozzájárulva a székelyek boldogságához!