Több mint hatmilliárd lejt költöttek tavaly a külföldi turisták Romániában

Székelyhon 2018. március 16., 14:25

A hazai vendéglátóipari egységekben tavaly körülbelül 2,75 millió turista szállt meg, akik több mint 6 milliárd lejt költöttek el, derült ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) által pénteken közölt adatokból.

Illusztráció Fotó: Barabás Ákos

A Romániába érkező turisták átlagosan 2183 lejt adtak ki fejenként ittlétük alatt. Az intézet adatai szerint az utolsó évnegyedben a legtöbb turista üzleti célokkal érkezett, konferenciákon, kurzusokon, kongresszusokon, vásárokon és kiállításokon vettek részt (a külföldi turisták 62,6 százaléka), az általuk elköltött összegek a külföldi turisták kiadásainak 63,1 százalékát teszik ki – ismerteti az Agerpres.

A külföldiek 37,4 százaléka kirándulni, szabadságolni érkezett az országba.

A személyenként elköltött összegek 56,3 százaléka a szálláshelyek kiadásaira ment el, 16,3 százalékot a bárokban és vendéglőkben költöttek, a teljes összeg 11,6 százalékát vásárlásra fordították.

A külföldi turisták 50,7 százaléka turisztikai irodán keresztül szervezte meg kirándulását, míg 31,5 százaléka magánúton érkezett.

Legtöbben (77,9 százalék) repülőgéppel érkeztek az ország területére, 12,2 százalékuk személygépkocsival, 7,7 százalékuk autóbusszal, 2,2 százalékuk egyéb szállítási eszközzel jött Romániába.