Újrakezdték a felújítási munkálatokat a marosvásárhelyi reptéren

Simon Virág 2018. március 16., 13:48

Az ígért határidő tartva, újrakezdték a felújítási munkálatokat a marosvásárhelyi Transilvania repülőtéren. Lapunk munkatársa már tegnap működésben lévő munkagépeket látott a kifutópályán, igaz csak a légkikötő közeléből.

Fotó: Haáz Vince

Mint ismert a marosvásárhelyi Transilvania reptérről 2016 novemberében vonult ki a Wizz Air légitársaság, s azóta egyetlen menetrendszerinti utasszállító sem landolt a légikikötőből.

A megyei tanács fennhatósága alá tartozó létesítményből azért vonult ki a fapados társaság, mert kiderült, hogy a leszállópálya állapota nem megfelelő, szükség van egy alapos felújításra.

{A}

A közbeszerzési eljárás során kiválasztották a kivitelező céget, amelynek szakemberei tavaly szeptember 29-én fogtak neki a 108 naposra tervezett munkálatoknak. A szerződés megkötésekor a kivitelezőcég vezetője arról biztosította a jelenlevőket, hogy az általa képviselt cég munkaerő és felszereltség szempontjából is felkészült a munkálatok elkezdésére.

Fotó: Haáz Vince

A kivitelező 500 alkalmazottal dolgozik, korábban a nagyváradi reptéren végeztek hasonló munkát, illetve az Erdélyt átszelő autópálya egyes szakaszain is dolgoznak.

Akkor azt is elhangzott, hogy a 2000 méteres kifutópályának egyik szakasza 50 éve épült, egy másik 40 éve, s ez a tíz év különbség nagyon észrevehető, ezért más-más munkálatokra van szükség.

A szerződés értelmében felújítják a kifutópályát, a forgalmi előteret (repülőtéri parkolókat) helyreállítják az összekötő és a kiszolgáló utakat felújítják a mozgási területeken található útburkolati jeleket, új szennyvízhálózatot és szennyvíztisztító rendszert építenek ki, felújítják a fényrendszert és az elektromos vezetékeket, különböző földmunkálatokat fognak elvégezni. A beruházás összértéke meghaladja az 53 millió lejt.

Fotó: Haáz Vince

December 18-án felfüggesztették a munkálatokat, az ígéret szerint január 31-ig szólt. Ennek lejárta előtt a kivitelező kérte a munkálatok felfüggesztésének meghosszabbítását március 15-ig. A helyzet tisztázása érdekében a a megyei tanács közleményt adott ki, amelyben ismertette az operatív gyűlés következtetéseit. Ezekből kiderült, hogy a megyei önkormányzat továbbra is nagyon fontosnak tartja a beruházást, s kiemelt figyelmet szentel neki. A munkálatok hosszas felfüggesztését a műszaki ellenőrzést végző Sebastian Petercă a következőképpen indokolta:

A kivitelezési munkálatok során minden előírást be kell tartani, különösen fontos a hideg időszakban végzett építési munkálatok műszaki követelményeit szabályozó normatíva követése.

A következő munkálatokat nem lehet fagypont alatti hőmérsékleten végezni vagy túl magas nedvességtartalom mellett: talajstabilizációs munkálatok (csak 5 Celsius fok fölött végezhetők), a megerősített rétegek gépi tömörítése (magas nedvességtartalom mellett nem végezhetők). A kavicsos homokrétegeket csak optimális nedvességtartalom mellett lehet 100 százalékos hatékonysággal tömöríteni, és ennek a paramétereit laboratóriumi mérésekkel kell igazolni.

Tekintettel az évnek ebben az időszakában jellemző magas nedvességtartalomra (eső, hó, köd), ezeket a munkálatokat nem lehet a műszaki tervben megfogalmazott előírások szerint elvégezni

– pontosította Sebastian Petercă.

A szakemberek, a közlemény szerint, egyetértettek abban, hogy ha a februári időjárási körülmények között végzik el a munkálatokat, az ellentmondana a hatályos előírásoknak, és a műszaki tervben megszabott teljesítmény-mutatókat sem lehetne elérni. Például a stabilizáló rétegre csak akkor lehet aszfaltot teríteni, ha ez a réteg teljesen száraz és a felszíni hőmérséklete eléri a 10 Celsius fokot.

Fotó: Haáz Vince

Fontos szempontnak nevezeték azt is, hogy az ilyen jellegű munkálatoknál biztosítani kell a kivitelezés folytonosságát, megszakítások nélkül kell végezni a munkát ahhoz, hogy a tervnek megfelelő minőségi mutatókat elérjék. Kérdés, a munkát most folytató kivitelezők be tudják-e tartani a szerződésben foglalt, 108 napos határidőt.

Ami jelenleg biztos, hogy a WizzAir társaság hivatalos honlapján már nem szerepel a március 25-én Dortmundba szállító járat, helyette június 16-ra lehet foglalni repülőjegyet a Marosvásárhely – Dortmund járatra, amely tervek szerint hetente kétszer közlekedik majd. Ha nem lesznek újabb változások június 22-étől hetente kétszer repülhetünk Memmingenbe (München). Bár egyelőre hivatalos értesítés nincs róla, elképzelhető, hogy ha a reptér valóban működni fog nyáron, lesz pár járat Antalyába is. A magyar fővárosba, Budapestre jelen állás szerint, szeptember 20-ától indulnak járatok a marosvásárhelyi reptérről.