A maximálisan kiszabható bírságot adta a prefektus a Székelyudvarhelyen kifüggesztett magyar zászlók miatt

Kovács Eszter 2018. március 16., 11:28

Megérkezett a bírság: Hargita megye prefektusa ötezer lejre bírságolta meg Székelyudvarhely városát a magyar zászlók „nem megfelelő” használatáért március 15-én.

Fotó: Barabás Ákos

A Hargita Megyei Prefektusi Hivataltól megküldött, Gálfi Árpád polgármesternek címzett levélben az áll:

mivel a városvezetés nem tett eleget Jean Adrian Andrei prefektus korábbi felszólításának – tehát nem távolították el a magyar nemzeti ünnep alkalmából városszerte kihelyezett piros-fehér-zöld lobogókat –, ezért pénzbírságot szabott ki a kormány megyei megbízottja.

{A}

A prefektus ezúttal is azzal indokolja a döntést, hogy a zászló- és szimbólumhasználatra vonatkozó törvény értelmében más nemzet zászlaját csupán a román zászlóval együtt lehet kifüggeszteni közintézményekre és közterületeken. Az erre vonatkozó törvény megszegése kihágásnak minősül, és 2500-től 5000 lejig terjedő pénzbírsággal büntetendő. Akárcsak a hét elején Sepsiszentgyörgy esetében a Kovászna megyei kormánymegbízott,

a Hargita megyei prefektus is úgy döntött, hogy a maximálisan kiszabható, 5000 lej értékű bírságot ró ki Udvarhelyre.

{K1}

Gálfi Árpádnak, mint a város képviselőjének 30 nap áll rendelkezésére kifizetni a bírságot, illetve amennyiben úgy dönt a városvezetőség, 15 nap áll rendelkezésükre megfellebbezni a prefektusi határozatot. A polgármesteri hivatal annyit közölt ez ügyben: szándékukban áll megfellebbezni a döntést.

A prefektus a büntetést kiszabó levelét megelőzően, szerdán figyelmeztetést is küldött Székelyudvarhely vezetőségének. Erre válaszként Gálfi Árpád kifejtette:

különbséget kell tenni Magyarország és a magyar nemzet lobogója között, hiszen utóbbi nem magát az országot, hanem az összmagyar nemzetet jelképezi.

Ilyen értelmezésben tehát a piros-fehér-zöld zászló nem hivatalos lobogó, hanem azt hivatott jelezni az 1848-as forradalom és szabadságharc 170. évfordulóján, hogy az erdélyi magyarság is a magyar nemzet részét képezi.

A polgármester ugyanakkor megjegyezte: a prefektus által emlegetett törvény azt is tartalmazza, hogy az adott ország nemzeti kisebbségének jogában áll használni nemzeti szimbólumait.