Lázár János Sepsiszentgyörgyön: „előrébb való az autonómia ügye”

Bíró Blanka 2018. március 15., 19:07

Előrébb való a székelyföldi autonómia ügye, mint az idegen vallású és idegen szokású gazdasági bevándorlók anyagi támogatása – hangsúlyozta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki a sepsiszentgyörgyi március 15-ei ünnepség díszmeghívottja volt.

Fotó: Bíró Blanka

A magyarországi politikus a háromszéki megyeszékhelyen tartott beszédében Johann Gottfried Herder német filozófus jóslatát idézte, miszerint a magyarok előbb-utóbb eltűnnek az őket körülvevő szláv, oláh és német tengerben.

{A}

De ma mi itt vagyunk, sok ezren, túl Herderen, túl Habsburgokon és kommunista diktátorokon, túl békediktátumokon, külső és belső árulásokon, és túl ötezer lejes prefektusi bírságokon

– fogalmazott Lázár a Kovászna megyei prefektúra által Antal Árpád polgármesterre a napokban kirótt büntetésre utalva. A miniszter a magyarországi ellenzéknek, budapesti civil szervezeteknek is üzent, akiknek szerinte előbb a kárpátaljai magyarok felrobbantott székháza, a marosvásárhelyi orvosi egyetem és a római katolikus iskola, a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium, a hatósági zaklatások, a bírságok, házkutatások, nyelvtörvények miatt kellene aggódniuk, csak utána a „magyar határőröket kővel dobáló migránsok megbüntetése miatt”. Lázár egyébként csütörtökön,

székelyföldi látogatása során írta alá a Minority SafePack európai uniós polgári kezdeményezést, és megkoszorúzta a felújított honvéd emlékművet.

Fotó: Bíró Blanka

A magyar nemzeti színű szalagokkal, zászlókkal, kokárdákkal feldíszített főtéren a március 15-ei ünnepen több ezres tömeg gyűlt össze, és idén

láthatóan felértékelődtek a szimbólumok, amiért a prefektúra hadjáratot indított ellenük.

Az ünnepség a cserkészcsapatok és a hagyományőrző lovas huszárok bevonulásával kezdődött. Antal Árpád polgármester beszédét azzal kezdte:

Ugye milyen szépek ezek a zászlók, milyen szépen lobognak itt a szélben?

– mire hosszas tapsviharral jutalmazták az egybegyűltek.

Fotó: Bíró Blanka

„És mégis vannak, akiket ez zavar” – folytatta az elöljáró hangsúlyozva, ezek a zászlók 170 éve is itt lobogtak, és a rendszerváltás óta mindig kitűzik március tizenötödikén, de a centenárium évében, „még ezt a jogunkat is elvitatnák tőlünk”. Antal Árpád párhuzamot vont a bukaresti és a brüsszeli betelepítési kvóták között.

A kvótáknak köszönhetően – akarata ellenére – lett Sepsiszentgyörgy a legnagyobb magyar többségű város, holott 1950-ben még Kolozsvár volt, 1970-ben Nagyvárad és 1990-ben Marosvásárhely

– magyarázta. Az elöljáró sok sikert kívánt Orbán Viktornak és csapatának, „hogy ami velünk történt Erdélyben a betelepítési kvóták eredményeképpen, az soha ne történhessen meg Magyarországon”.

Fotó: Bíró Blanka