„A nemzet uniója megvalósítható”

Antal Erika 2018. március 15., 18:16

Marosvásárhelyen több helyszínen több napon át emlékeztek az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 170. évfordulójára. Csütörtökön napközben Petőfi Sándor szobránál és a postaréti Székely vértanúk emlékoszlopánál idézték fel az egykori események szellemét.

Fotó: Antal Erika

Csütörtök délután két órától a Petőfi-szobornál az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Maros megyei szervezete az 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulója tiszteletére ünnepi megemlékezést szervezett. Az ünnepi műsorban felléptek a Bolyai Farkas Gimnázium, a Bernády György Általános Iskola, a Református Kollégium és a Művészeti Gimnázium diákjai. Flender Gyöngyvér konzul tolmácsolta Orbán Viktor üzenetét, más politikus nem szólalt fel.

A főszerep a fiataloké volt, akik színházi jelenetekkel, szavalatokkal ünnepeltek, és azt üzenték a jelenlevőknek, hogy a 48-as ifjak jól cselekedtek.

Hangoztatták, „ha ők nem lettek volna, ma nem ünnepelnénk március 15-én a szabadságot”.

Fotó: Antal Erika

Délután négy órától a Székely vértanúk emlékművénél az RMDSZ szervezésében folytatták a forradalmi megemlékezést a marosvásárhelyiek. A történelmi egyházak részéről Sebestyén Péter római katolikus plébános beszélt, felidézte a március 15-i események kezdeteit, utána pedig L. Simon László, a Fidesz–KDNP országgyűlési képviselője a forradalom üzenetéről beszélt.

„A 48-as forradalom történelmünk legmeghatározóbb időszaka volt. A nemzet uniója szellemi és erkölcsi értelemben ma is lehetséges, megvalósítható” – hangoztatta, és arra biztatott mindenkit, hogy voksoljon az április 8-i anyaországi választásokon.

Fellépett a Forradalmi rímek szavalóverseny nyertese, Hegyi Boróka is. Tolmácsolták Viorica Dăncilă román miniszterelnök üzenetét és Orbán Viktor üzenetét is. Péter Ferenc, a Maros megyei önkormányzat elnöke ünnepi beszédében azt hangoztatta, hogy a szabadság ugyanolyan fontos nekünk is, mint 170 évvel ezelőtt volt elődeinknek.

Ma másfajta nehézségekkel kell szembenéznünk. Bízok abban, hogy az alkotmánybíróság nem emel kifogást a katolikus iskola megalapítása érdekében hozott törvény ellen. 

Fotó: Antal Erika

Vass Levente, a marosvásárhelyi RMDSZ elnöke szerint ma másképp kell küzdenünk a jogainkért, elveink mellett ki kell állnunk. „Ha másoknak az iskola apró probléma, ha az utcanevek nem egy fontos ügy, ha a MOGYE parányi dolog, nekünk nagyon fontosak. Arra biztatok mindenkit, hogy

álljunk ki egymás mellett.”

Részt vett a megemlékezésen a korondi fúvószenekar is, amely népszerű forradalmi dallamokat játszott, ezzel is ünnepélyesebbé téve a hangulatot. Az eseményt a magyar és székely himnuszok eléneklése, illetve koszorúzás zárta.

{A}

Este hattól a Kultúrpalota nagytermében ötödik alkalommal szervezik meg a Könyv és gyertya díjátadó gálát, ahol Erdős Róbert, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatójának előadásában ünnepi dallamokat, valamint Tóth Eszter Nikolettől, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem végzős diákjától forradalmi verset hallhat a közönség. Az estet a magyarországi Esszencia Produkció koncertje zárja. Slam poetry esttel ért véget az 1848-as forradalom emlékére szervezett sorozat a Jazz&Blues Klubban.