Ők az Örökségünk őrei Maros megyei vetélkedőjének nyertesei

Székelyhon 2018. március 15., 17:54

A Telekiek unokái nevű csapat diákjai – akik a gernyeszegi Teleki-kastélyt és református templomot fogadták örökbe – nyerték az Örökségünk Őrei – Fogadj örökbe egy műemléket vetélkedő Maros megyei döntőjének fődíját, egy brüsszeli kirándulást Winkler Gyula európai parlamenti képviselő jóvoltából.

A győztes csapat Fotó: Bereczky Sándor

A marosvásárhelyi Kultúrpalota nagytermében szerdán délután megszervezett döntőn több mint három hónapos örökségvédő munka megkoronázásának lehettek szemtanúi az érdeklődők, ugyanis Maros megye minden régiójából több száz műemlékvédő középiskolás érkezett a fináléra. Ez alkalommal a diákok izgalmas és látványos kiselőadások által mutatták be örökbefogadott műemléképületükhöz kapcsolódó történetüket.

A kilenc csapat ezt megelőzően komolyan dolgozott az elmúlt három hónapban, széleskörű közösségépítő, műemléket népszerűsítő tevékenységeket folytatott, tudományos kutatómunkát végzett,

igénybe véve a szakemberek, a helyi sajtó segítségét és minden más online lehetőséget. Munkájukat egy kilenctagú szakmai zsűri pontozta, így a délutáni színdarabokat is figyelembe véve születtek meg a végső eredmények.

Az épített örökség védelmét, népszerűsítését célzó középiskolai vetélkedő Maros megyei szakaszát Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke 2017 októberében indította el Marosvásárhelyen, Csép Éva Andrea parlamenti képviselő és Novák Csaba Zoltán szenátor védnökségével. A rendezvényen Hegedüs Csilla köszöntötte elsőként a Maros megyei döntős csapatokat, majd Péter Ferenc, a Maros megyei önkormányzat elnöke bátorította a fiatalokat, hogy továbbra is járuljanak hozzá Maros megye kulturális örökségének népszerűsítéséhez.

{A}

„Ráéreztetek a verseny lényegére – felismertétek a szépségét a kutatásnak, megismertétek a csapatmunka örömeit és kihívásait, rácsodálkoztatok épített örökségünk szépségeire, és nem utolsósorban igazi örökbefogadóként viselkedtetek” – értékelte Csép Andrea. Novák Csaba Zoltán szerint az Örökségünk Őrei vetélkedő fő kérdése az volt, hogy mit kezd a politikum, az értelmiség, az iskola, a mai generáció Erdély gazdag épített kulturális örökségével.

Az Örökségünk Őrei Maros megyei szakaszának döntőjén négy marosvásárhelyi valamint öt, Maros megye különböző régióit képviselő (Nyárádszereda, Dicsőszentmárton, Szászrégen, Erdőszentgyörgy) csapat méretkezett meg, az örökbefogadott műemlékek sorába pedig a következők tartoznak: a megyeszékhelyi ferences templom tornya, a gernyeszegi református templom és Teleki-kastély, a marosvásárhelyi Teleki-ház és Toldalagi-palota, az abafáji Huszár kastély, a marosvécsi Kemény-kastély, a dicsőszentmártoni unitárius templom, valamint a nyárádszentannai református templom.

A vetélkedő egyik csapata sem távozott üres kézzel, kitartó munkájukért a brüsszeli fődíj mellett fesztiválbérletekkel, könyvcsomagokkal, színházbelépőkkel, valamint táborozási lehetőségekkel gazdagodtak.