Több forrásból is egyöntetűen azt mondják: visszatér a tél

Székelyhon 2018. március 15., 16:59

Szombattól kezdődően hirtelen lehűl a levegő az egész országban, eső, havaseső és havazás is előfordulhat – írja az Agerpres hírügynökség az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) előrejelzésére hivatkozva.

Archív Fotó: MTI/Veres Nándor

Mihai Huştiu ügyeletes meteorológus arról számolt be a hírügynökségnek, hogy

az enyhe, tavaszias időjárás csak szombatig tart,

ezt követően nyugatról csapadékos idő, Moldva északi része irányából pedig hideg levegő érkezik az országba. Szombaton délben Moldvában már 4–5 Celsius-fokra hűl le az levegő, a csapadék havaseső és hó formáját ölti, illetve

a hideg légtömeg fokozatosan az egész országot, majd egész Európát eléri. 

A meteorológus kifejtette, az időszakra jellemző sokévi (7 és 14 fok közötti) átlaghoz képest jóval hidegebb lesz az idei március vége: az ország észak-nyugati részében éjszakánként akár mínusz 10 fokig is süllyedhet a hőmérő higanyszála, és az országos hőmérsékleti értékek is mínusz 6 és plusz 6 fok között alakulnak majd.

{A}

Mihai Huştiu emlékeztetett, hogy a Meteorológiai Világszervezet is felhívta a figyelmet a közelgő hideg légtömegre, amely március 25–26-áig fogja uralni a térséget, így Romániát is.

Jövő héten tehát a normálishoz képest akár 10 Celsius-fokkal is hidegebb lehet

– szögezte le a szakember. Csapadékra is számítani kell, az esőzések havasesővé vagy akár havazássá is alakulhatnak a hideg hatására, és a lehűlő levegő miatt a szél is felerősödik, ami tovább növeli az emberek hidegérzetét.

Inkább téli, mintsem március végi időjárásra kell számítanunk

– vonta le a következtetést a meteorológus.