Megszólal az értékes, adományba kapott csembaló

R. Kiss Edit 2018. március 16., 10:56

Barokk korabeli zene és tánc ötvöződik a mai tánccal és technikai vívmányokkal a Baroq'eMotion című, jövő héten látható csíkszeredai előadáson.

„Fellépésre várva”. Különleges produkcióba épül be a csembaló zenéje Fotó: Gecse Noémi

Rég szükség van a Csíkszeredai Régizene Fesztivál és a hozzá kapcsolódó nyári egyetem lebonyolításához egy csembalóra vagy annak rokon hangszerei közül valamelyikre, évről évre nagy gondot és szervezést jelentett a hangszerek biztosítása, utaztatása – mondta el Ferenc Angéla, a fesztivált szervező Hargita Megyei Kulturális Központ igazgatója.

{A}

A hangszereket eddig bérléssel biztosították vagy a művészek hozták magukkal. Jelezték ezt a szükséget és próbáltak is pályázati forrást keresni a beszerzésre, de nem egyszerű

– mesélte az igazgató, hogy miért is örülnek nagyon annak, hogy adományba kapott egy csembalót a kulturális központ.

Fotó: Gecse Noémi

A nyaranta Csíkszeredában zajló régizene nyári-egyetemen is tanító, Baselben élő Fülöp Mária csembaló tanár egy tanítványa, a svájci Regina Härdi ajánlotta fel a csembalóját a régizene fesztiválnak. A flamand csembaló 1980-ban készült G. C. Klop holland hangszerkészítő műhelyében, és amint Ferencz Angéla elmondta, nagyon szépen fel van újítva. Az igazgató szerint

nemcsak a kulturális központ és a fesztivál gazdagodott a hangszerrel, hanem a város és a környék is, hiszen szívesen közreműködnek, ha a csembalóra szükség van előadásokon vagy pedig valaki tanulni akar a hangszeren.

„Nagyon szép hangszer. Egy kis ékszer, nagyon örvendünk neki” – mondta lelkesen az igazgató.

Baroq'eMotion

A csembaló jövő héten egy különleges előadás keretében lesz először hallható a csíkszeredai közönség számára.

Március 21-én a Csíki-mozi termében 19 órától Baroq'eMotion címmel zajlik előadás, amellyel a szervező Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Kulturális Központ második alkalommal kapcsolódik be az Európai Régizene Napja alkalmából kezdeményezett rendezvénysorozatba.

Az Európai Régizenei Hálózat 2013-ban nyilvánította március 21-ét, Johann Sebastian Bach születésnapját és egyben a csillagászati tavasz kezdetét a Régizene Európai Napjává. A kezdeményezők Európa-szerte koncertekkel, konferenciákkal és zenei rendezvényekkel hívják fel a figyelmet az európai régizene kulturális örökségére és sokszínűségére. „A Baroq'eMotion előadás a 17-18. század emberének kifinomult művészetét értelmezi és helyezi át a 21. század technikai vívmányainak világába.

Az előadásban különlegesen olvad egybe a konformizmus és nonkonformizmus, és állnak párhuzamba az évszázadokkal korábbi elegáns ruhák, kifinomult illatok, illetve a modern korra jellemző egyszerű és kényelmes ruházat, amelyet az állandóan siető ember visel, aki néhány másodpercben »kommunikál« több száz kilométeres távolságokba. A Baroq'eMotion egy olyan fogadás, amely során megmarad a barokk pompája és gyöngédsége, de hozzáadódik a kortárs minimalizmus, a technika és a média eszközeinek kiegészítésével

– írják előzetesen az előadásról a szervezők. Ferencz Angéla szerint a csembalókísérettel zajló zenés, táncos előadás nagyon érdekes és színvonalas produkció lesz, a fellépők és az előadás koncepciójának kidogozói nagyon képzett előadók.

Fotó: Gecse Noémi

Az előadás koreográfusa a kolozsvári Juhász Csilla táncos, a zenei koncepció kidolgozója a bukaresti Raluca Enea csembalista, a rendező a szintén bukaresti Laurenţiu Calomfirescu. Juhász Csilla barokk tánccal és kortárs tánccal lép fel, a csemballót Raluca Enea és tanítványa, Aysel-Luiza Puşcaşu szólaltatják meg.

Műsoron Jean Philippe Rameau, Antoine Forqueray le Père és Jean-Baptiste-Antoine Forqueray le Fils, Johann Sebastian Bach és Antonio Soler darabjai szerepelnek.

Az előadásra a jegyek 15 lejbe, diákoknak és nyugdíjasoknak 10 lejbe kerülnek. Elővételben a www.bilete.ro oldalon szerezhetők be, továbbá az előadás előtt egy órával a helyszínen vásárolhatók.

Fotó: Gecse Noémi