Változtatnának a kosárlabda-bajnokság lebonyolításán

Horváth Bálint Ottó 2018. március 15., 12:58

Eltörölnék az alapszakaszos és rájátszásos rendszeren alapuló bajnoki lebonyolítást – többek közt ezt a változtatást akarja bevezetni a Román Kosárlabda-szövetség vezetősége a következő bajnoki idényre vonatkozóan.

Kérdéses a Maros KK jövője, még az sem biztos, hogy befejezi a jelenleg zajló szezont Fotó: Haáz Vince

Ennek lényege, hogy mind a férfi, mind a női mezőnyben megszűnne a Nemzeti Liga és a másodosztály (1. liga), az együtteseket pedig összevonnák egyetlen bajnokságba, amelyet Szuperligának neveznének. Ebben viszont három értékcsoportot – piros, kék és sárga – szeretnének kialakítani, amelyekbe a férfiaknál a tervezett huszonnégy csapatot (a nőknél 18 csapat várható) a jelenleg zajló szezon eredményei alapján sorolnák be.

Lényegében a piros csoport jelentené a legerősebb, élvonalbeli mezőnyt, ahol idén a rájátszásba jutott együttesek kapnak helyet, majd következik a 9–12. helyezett és a másodosztály első négy helyen végzett csapata, a kék, illetve a hátramaradt csapatok a sárga csoportban.

Jelen állás szerint Marosvásárhely mindkét képviselőjét – a férfit és a nőit –, a Maros KK-t, illetve a Sirius KK-t a második értékcsoportba sorolnák be.

Természetesen a három értékcsoportban lehetőség lesz a feljebb jutásra és a kiesésre: a bajnokság lejártával a kék és a sárga csoportok első helyezettjei feljutnak a piros, illetve a kék csoportba, míg az első két csoport két leggyengébbje visszaesik. Egyelőre azonban nem lehet pontosan tudni, hogy hány együttes alkotja majd az egyes csoportokat, mivel kérdéses az összes idén versenyben levő klub benevezése a következő szezonra.

Az új bajnokság lebonyolítási rendszere még nem biztos, a szövetség illetékesei dolgoznak a végleges változat kialakításán.

Játszik a Maros KK?

A sereghajtó Bukaresti Dinamo ellen kellene játsszon a Marosvásárhelyi Maros KK a férfi kosárlabda Nemzeti Liga 21. fordulójának szombat délutánra (16 óra) tervezett mérkőzésén, de kérdéses a játékosok pályára lépése, akik amennyiben a napokban nem kaptak fizetést, nem vállalják a játékot.

Közben hétvégén rendezik a női bajnokság középszakaszának alsóházi tornáját, a 6–9. helyezett csapatok semleges helyszínen, Nagyváradon találkoznak. A biztosan utolsó Marosvásárhelyi Sirius KK tét nélkül játssza le három mérkőzését az Aradi ICIM (péntek 20 óra), a Temesvári SCM (szombat 20) és a Gyulafehérvári CSU (vasárnap 16) ellen.