Megszépült az örökbevett tömösi emlékhely

Szucher Ervin 2018. március 15., 12:39

Letisztították a Tömösi-szoros védelméért folyó csata helyszínét megjelölő emlékművet Brassó megyében a négyfalusi Zajzoni Rab István Középiskola diákjai.

Fotó: Örökségünk őrei

A gyerekek, néhány lelkes tanár segítségével – Négyfalusi Őrök csapatnéven – rendbe tették az erdei utat, melyen immár kényelmesen is megközelíthető a Brassó–Bukarest országúttól az emlékmű. Az 1990 után számos atrocitás érte emlékoszlop szebben fest, mint egy évvel korábban. Bár nehezen, de olvashatóvá vált a márványlapon lévő szöveg: „A haza védelmében itt elvérzetteknek a Magyar Mérnök Építész Egylet 1879”.

{A}

A kezdeményezők remélik, hogy egy-két éven belül az ismeretlen tettesek által megcsonkított emlékmű és főként a megkopott, piros, sárga és kék festékkel leöntött márványtáblája már teljesen megújulva fogja fogadni a Kiss Sándor huszárezredes által vezetett magyar sereg hősei előtt fejet hajtó tömeget.

Következő lépésként visszaállítják a többször lerombolt vagy ellopott kis vaskerítést, ugyanakkor – amennyiben az erdészeti hivatal nem akadékoskodik – turistajelzéssel látják el az emlékműhöz vezető utat.

Fotó: Örökségünk őrei

Amint a Négyfalusi Őrök tizenkét fős csapatát irányító tanár, Kovács Lehel István lapunknak elmondta, a diákok ezenkívül egy három és félperces animációs filmet is készítettek, melyben

bemutatják a tömösi csatát, poliészter lapokból megépítették az emlékmű másfél méter magas mását, képeslapokat terveztek, nyomtattak, majd itthon és Budapesten osztogattak, végül pedig egy színdarab előadásával állítanak emléket a 169 évvel ezelőtti csatában elveszett hősöknek.

A végső cél viszont a Tömösi-szorosban lévő emlékmű teljes helyreállítása. „Az iskola és diákjai nem vállalhatják fel az emlékmű teljes restaurálását, hisz az pénzt és szakértelmet igényel. Számításaink szerint legalább tizenkétezer euróba kerülne. Vannak ígéreteink 2019-re, addig is gyűjtögetünk, pályázunk, próbálkozunk” – mondta el Kovács Lehel István.

Fotó: Örökségünk őrei

A tömösi-szorosi csata 1849. június 19–20-án zajlott le a Kiss Sándor huszárezredes vezette magyar magyar sereg, az többszörös túlerőben lévő orosz sereg között. A két napos csata végén a magyarok kénytelenek voltak feladni a Tömösi-szoros védelmét. Miután elfogták, Kiss Sándor a mentéje gombjába rejtett méreggel végzett magával. A vesztes csata harmincadik évfordulóján, 1879-ben a Magyarvár dombjának tetején emléket állítottak a Tömösi-szorost és Erdélyt a végleheletig védő hős katonáknak. Az emlékhelyen megemlékezést tartanak.