Hiába rendelték el a kitelepítést, több lakó sem volt hajlandó elhagyni otthonát

Székelyhon 2018. március 15., 08:47

Gátszakadás veszélye miatt 130 lakásból 300 személy evakuálását rendelték el szerda este a Kovászna megyei Baróthoz tartozó Köpecen, többen közülük azonban nem voltak hajlandók elhagyni otthonukat. Az éjszaka Ioan Deneş víz- és erdőgazdálkodási miniszter is kiszállt a helyszínre.

Illusztráció Fotó: Gecse Noémi

A kilakoltatást Lázár Kiss Barna baróti polgármester rendelte el, miután a prefektúra, a katasztrófavédelmi felügyelőség és a vízgazdálkodási hivatal szakembereivel együtt megállapították, hogy átszakadhat az Olt gátja – írja az Agepres hírügynökség.

A kilakoltatásban a Maros és a Bákó megyei katasztrófavédelem munkatársai is segítettek a helyi hatóságoknak, az érintett lakosok közül azonban többen nem akarták elhagyni otthonukat.

A polgármester szerint ezt írásban is vállalták, amennyiben azonban átszakad a gát, „erőszakos kilakoltatáshoz” folyamodnak, és ideiglenesen a helyi sportteremben helyezik el az embereket.

Csütörtökre virradóan Ioan Deneş víz- és erdőgazdálkodási miniszter is kiszállt a helyszínre, ő is beszélt az emberekkel, próbálta meggyőzni őket arról, hogy vegyék komolyan a szakemberek figyelmeztetését. Az illetékes helyi hatóságok szerda este úgy becsülték, hozzávetőlegesen tíz órán át tart, míg az áradás átvonul az Olt erdővidéki szakaszán, addig számolni kell a gátszakadás veszélyével.