Több száz hektárnyi háromszéki földterület került víz alá

Székelyhon 2018. március 14., 20:13

Több mint tíz települést sújtott az árvíz az utóbbi 24 órában Háromszéken – derül ki a katasztrófavédelem részleges kimutatásából.

Illusztráció Fotó: Barabás Ákos

A Kovászna megyei tűzoltóság Agerpres hírügynökség által ismertetett adatai szerint az Olt folyó Bodokon 85 hektár legelőt és szántóföldet, Oltszemen 65 hektárnyi területet, egy épületet és egy hidat, Zalánban hat udvart, pincéket, utcákat árasztott el. Erdőfülén, Bardócon és Olasztelken 150 hektár szántóföldet, legelőt és kaszálót érintett az árvíz, Barót környékén pedig, Felsőrákoson a Kormos-patak 40 hektár földterületben és 5 házban tett kárt, valamint két községi utat is elárasztott.

Árvíz sújtotta Vargyast, Kökösbácstelket, Nagyajtát, Kis- és Nagyborosnyót, Kézdiszentlelket, Zágonbárkányt. Sepsiszentgyörgyöt sem kímélte az árvíz, 15 házat és gazdaságot kellett kiüríteni.

Nicolae Stoica, Szitabodza polgármestere úgy nyilatkozott, hogy a Bodza folyó kezd visszahúzódni medrébe, miután Zabrató és Bodzakraszna szántóföldjeinek és legelőinek közel 80 százalékát elárasztotta.

Jelenleg a Tatrang patak jelenti a legnagyobb veszélyt, ezért a tűzoltók fontolóra vették, hogy szükség esetén Kökösbácstelek régi temetője környékén rést ütnek a Tatrang töltésén, hogy hogy minimálisra csökkentsék az áradás okozta károkat. Kökös község polgármestere, Sánta Gyula úgy nyilatkozott, hogy körülbelül 25 gazdaságot fenyeget az árvíz, a kultúrotthont előkészítették az emberek befogadására, ha indokolttá válna a kimenekítésük.