Gyergyószentmiklóson járt Gábor Áron szépunokája

Pethő Melánia 2018. március 14., 19:29

Korábban még sosem járt Székelyföldön, első itteni útja Gyergyószentmiklósra vezetett a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség képviseletében – a Soroksárról érkezett Fáber Károlyt a berecki születésű Gábor Áron leszármazottjaként mutatták be.

Fáber Károly. Hivatalosan is bizonyítani kívánja Gábor Áronnal való rokonságát Fotó: Pethő Melánia

A huszárhagyományok iránt érdeklődő Fáber Károly minden pillanatot dokumentált az 1848-49-es forradalom és szabadságharc vasárnapi programján, fényképezőgépe sűrűn kattogott már az ünnepség előkészületeinek fázisában is. Szóba állva vele kiderült, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség rendezvényein rendszeresen részt vesz, ahogy ő fogalmazott kiszolgálószemélyként segít ilyenkor.

Gyergyóba is a magyar hagyományőrzők képviseletében érkezett harmadmagával, hogy részt vállaljanak a katonaeledel-kóstolóra szánt étek elkészítésében, illetve az ünnepség kulturális programjában.

Okmányokkal még nem tudja igazolni

„Nagymamámtól tudom, hogy Gábor Áron anyai ágon a szépapám volt.

Papírokkal még nem tudom igazolni ezt, de tervezem, hogy felkutatom a családfámat

– mondta érdeklődésünkre Fáber Károly. Érdekességképpen jegyezte meg, hogy Soroksáron, ahol ő él, egy másik személyt, nevezetesen Szász Lajost szintén Gábor Áron leszármazottjaként tartottak számon „Leszármazottakként valahogyan oda kerültünk” – jegyezte meg.

Párhuzamok

Fáber Károly nem szépítette a dolgot, úgy fogalmazott: Gábor Áronról semmivel sem tud többet, mint bárki más a történelemkönyvekből. Ettől függetlenül hasonlóságokat vél felfedezni saját és szépapja viselkedésében.

Ő a hazáért, a szabadságharcért igen sokat áldozott, a vagyonának a nagy részét is többek között, és az éppen várandós feleségéhez is éppen csak hazalátogatott, majd utána ment tovább a csatákba, vitte az ágyúit, képezte a tüzéreket.

Érdekes párhuzam, hogy 2006-ban én voltam a Kossuth téren tartott kormányellenes tüntetés egyik főszervezője, és

valamilyen szinten én is feláldoztam egyrészt a vagyonomat, másrészt a magánéletemet azért, hogy az ottani eseményekben részt tudjak venni

– vont párhuzamot Fáber. Úgy fogalmazott, nagyszerű érzés a magyar nemzeti hős szépunokájának lenni. Hozzátette: „Sajnálom, hogy nem ismerhettem őt személyesen. Ha megadatna a találkozás lehetősége, egy jó pohár bor mellett hosszan elbeszélgetnék vele.” Büszkeségéből a külvilággal nem sokat oszt meg, mint mondja, nem szeret szerepelni, ezért nem „reklámozza” a rokonságot.

Annál jobban eső érzés számára, hogy Gábor Áron emlékét, szellemiségét ma is sokan őrzik

– tette hozzá.

A Székelyföldön először vendégeskedő Fáber Károly kijelentette, ezt az utat egyben nem utolsónak szánta. „Feltett célom, hogy meglátogassam azokat a helyeket, ahol Gábor Áron a történelem során bizonyítottan járt” – tudatta.