Új ellenfelet kapott a székely fociválogatott

Zátyi Tibor 2018. március 14., 19:08

Két és fél hónap múlva kezdődik a Független Labdarúgó-egyesületek Szövetségének (CONIFA) 2018-as világbajnoksága Londonban. Székelyföld kvartettjében változás történt, anyagi okok miatt visszalépett Kiribati, helyette a jóval erősebb Tuvalu került be.

A tavalyi Eb-bronzérmes csapat. Idén még nehezebb feladata lesz a székely legényeknek, ha dobogós helyen akarnak végezni. Archív Fotó: CONIFA

Az óceániai Kiribati vezetősége nem tudott kellő anyagi fedezetet vállalni a világbajnoki részvételhez, ezért a visszalépés mellett döntött. Helyette a kontinentális rangsorban következő Tuvalu került be a vébé mezőnyébe.

„Kaptak egy határidőt, de nem tudták megoldani a pénzügyi gondjaikat, így helyettük Tuvalut választotta a CONIFA. Ez Székelyföld válogatottja szempontjából kissé kellemetlen, mivel lényegesen erősebb csapatról van szó, de így sem szabad gondot okoznia a fiúknak” – mondta Wenczel Kristóf, Székelyföld válogatottjának elnöke, a CONIFA alelnöke.

{K1}

A 11 ezer lakosú Tuvalu egy óceániai szigetország, a Polinéziához tartozó Ellice-szigetek területén, a Csendes-óceánban fekszik. 1978-ban vált függetlenné a Brit Birodalomtól. Kiribatihoz hasonlóan a klímaváltozás okozta vízszintemelkedés miatt Tuvalu is eltűnhet a térképről. 

Goal.com és Paddy Power

A világbajnokság fő médiapartnere a világ legnagyobb labdarúgással foglalkozó hírportálja, a havonta 350 millió emberhez elérő goal.com lett. Ugyanakkor a kontinenstorna főtámogatója az ír Paddy Power fogadóiroda, amely reklámarcainak Paul Ince és Sol Campbell korábbi angol válogatott labdarúgókat választotta. 

A tervek szerint a játékvezetői keret tagja lesz Mark Clattenburg, aki 2016-ban a Bajnokok Ligája, illetve az Európa-bajnokság döntőjén is fújta a sípot.

 Újítás, hogy az eventim.co.uk oldalon elindult a jegyértékesítés is.

A belépők vásárlásakor kiválaszthatunk egy CONIFA-tagot, a jegy árából pedig egy angol font a támogatandó csapathoz kerül majd. A vébé mérkőzéseire 11 fontba kerül majd egy jegy, a 18 éven aluliaknak pedig 5,5 fontba.

Támogatókat keresnek

Az eddigi tornákkal ellentétben sokkal több pénzbe kerül a CONIFA-nak a londoni vébé megszervezése, ezért hat válogatott, köztük Felvidék és Székelyföld vezetősége is vállalta, hogy a csapat elszállásolását és étkeztetését intézi.

Más nagyságrendű pénzekről beszélünk, ezért most azon is dolgozom, hogy minél több támogatót bevonzzak a válogatotthoz. Ami biztos, hogy Székelyföld eddig ritkán kapott akkora médiafigyelmet, mint amekkorát Londonban fog kapni

– zárta a beszélgetést Wenczel Kristóf.

{P4}

Hatvanfős lista

Jakab Zoltán, a székely csapat szakmai igazgatója elmondta, hogy a tavaly Észak-Cipruson bronzérmet nyert válogatott gerincét a világbajnokságon is az FK Csíkszeredának kellene adnia. „Május 26-án lejár a 3. Liga, az 1. és a 2. Liga pedig június 3-án. Többnyire a harmadosztályos kluboknak kellene adniuk a játékosokat a válogatottba.

Az FK Csíkszereda kellene legyen megint az alap, főleg hogy olyan labdarúgókat igazolt Magyarországról, akik korábban már játszottak Székelyföldnek, gondolok itt Magyari Szilárdra és Hodgyai Lászlóra.

A Székelyudvarhelyi FC-nél is vannak játékosok, akikre számítunk, továbbá figyeljük a Kézdivásárhelyi KSE-t is. Magyarországon június 3-án járnak le a másod- és harmadosztályos bajnokságok,

reméljük, hogy azok a klubok, akiknél vannak játékosaink, korábban el tudják majd őket engedni.

A sorsolásunk jó, így megvan a lehetőség arra is, hogy páran később, a Padánia elleni utolsó csoportmeccs előtt csatlakozzanak a kerethez. Van egy hatvan nevet tartalmazó listánk, közülük bárki válogatott lehet. Most viszont az a legnagyobb feladatunk, hogy megszervezzük magunkat, azután következhet az ellenfelek kielemzése, a taktika megbeszélése stb.” – tette hozzá Jakab.

A vébét május 31-én Tuvalu ellen kezdi meg a székely csapat, majd június 2-án Matabelelanddal, június 3-án pedig Padániával mérkőzik meg.

Mint megtudtuk, Matabeleland erősített, a szakmai stáb tagja lett a zimbabwei Bruce David Grobbelaar. A legendás hálóőr 1981 és 1994 között több mint négyszáz alkalommal védte a Liverpool kapuját, hatszoros angol bajnok, és egyszeres BEK-győztes.