Csanády Györgyről teret, Nyirő Józsefről pedig könyvtárat neveznek el Székelyudvarhelyen

Kovács Eszter 2018. március 14., 18:58

Önkormányzati képviselők kezdeményezésére Nyirő József nevét veszi fel a városi könyvtár, a székely himnusz írójáról pedig közteret neveznek el Székelyudvarhelyen.

Csanády György nevét fogja viselni a tér, amennyiben a képviselők megszavazzák Fotó: Barabás Ákos

Biró Edith, az EMNP-MPP koalíció önkormányzati képviselője néhány hete a Csanády-emlékünnepen említette először, hogy

helyi civilek aláírásgyűjtésbe fogtak, arra kérvén a városvezetést, a székely himnusz szerzőjének állítsanak méltó emléket szülővárosában és nevezzenek el róla egy közteret.

A javaslatot végül Biró Edith és Orbán Balázs önkormányzati képviselők nyújtották be a hivatalhoz, a csütörtöki dísztanácsülésre előterjesztett tervezet tárgya pedig a térelnevezés jogi procedúrájának elkezdése. A leírásban szerepel, hogy

a választás a Lorántffy Zsuzsanna utcából nyíló, Zöld utcai térre esett, így ezt a továbbiakban Csanády György parknak hívják majd.

Az előkészítést követően az elnevezés véglegesítéséről ismét döntést hoz majd a testület.

A Városi Könyvtár Nyirő József nevét fogja viselni Fotó: Barabás Ákos

Nevet kap a Város Könyvtár is: a Kőkereszt téri ingatlan „elkereszteléséről” is csütörtökön tárgyalnak a városatyák.

A kezdeményezést, miszerint a városi téka Nyirő József nevét viselje, Bíró Jolán, Ketesdi Imre, Mike Levente, Orbán Árpád, Orbán Balázs és Péter Balázs önkormányzati képviselők nyújtották be.

Az ünnepi ülésen két költségvetési ügyben is döntenek: jogi személyek 15 326 lejt adományoztak a város javára, illetve a Bányai János Szakközépiskola 43 600 lejes adományban részesült, ezeket foglalják be a költségvetésbe.