Hargita megye prefektusa is beindult: eltávolíttatná a piros-fehér-zöld lobogókat

Barabás Hajnal , Kovács Eszter 2018. március 14., 17:36

Hargita megye prefektusa a március 15-ei díszítések eltávolítására szólította fel Székelyudvarhely és Csíkszereda önkormányzatát: a prefektus azzal indokolja a döntést, hogy megszegték a nemzeti szimbólumok használatára vonatkozó törvényt.

Zászlók Székelyudvarhelyen. Szemet szúrtak Fotó: Barabás Ákos

Más nemzet zászlaját csupán a román zászlóval együtt lehet kifüggeszteni közintézményekre és közterületeken. Az erre vonatkozó törvény megszegése kihágásnak minősül és pénzbírsággal büntetendő – szögezi le a felszólításban a Hargita megyei prefektus.

A levélre röviddel annak érkezte után válaszolt Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere, amelyben leszögezi: a március 15-ei magyar nemzeti ünnepre kihelyezett zászlókat nem fogják eltávolítani.

A válaszlevélben fontosnak tartja megemlíteni: különbséget kell tenni Magyarország és a magyar nemzet lobogója között, hisz utóbbi nem magát az országot, hanem az összmagyar nemzetet jelzi. Ilyen értelmezésben tehát a piros-fehér-zöld zászló nem hivatalos lobogó, hanem azt hivatott jelezni az 1848-as forradalom és szabadságharc 170. évfordulóján, hogy az erdélyi magyarság is a magyar nemzet részét képezi. Ugyanakkor megjegyzi,

a törvényes előírásoknak megfelelően Magyarország hivatalos lobogóját – a román nemzeti zászlóval együtt – kitűzik a városháza épületének homlokzatára március 15-én annak tiszteletére, hogy Soltész Miklós, Magyarország egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára az udvarhelyi ünnepség díszmeghívottja.

A városvezető levelében zárásként hangsúlyozza: a prefektus által emlegetett törvény ugyanakkor azt is tartalmazza, hogy az adott ország nemzeti kisebbségének jogában áll nemzeti szimbólumait használni.

Fotó: Barabás Ákos

Csíkszeredában csak kokárdák vannak

„Csíkszereda Polgármesteri Hivatala is kapott egy ilyen felszólítást a Hargita megyei prefektustól” – tudtuk meg Ráduly Róbert Kálmántól, Csíkszereda polgármesterétől, ezért válaszul, mint elmondta: 

felhívta telefonon Jean-Adrian Andrei prefektust és jelezte neki, hogy Csíkszeredában nem zászlókat, hanem kokárdákat tűztek ki a március 15-i ünnepségre készülve, és ezt hagyományosan évek óta így teszik.

A polgármester megjegyezte, hogy a város jegyzőjét felhatalmazta, hogy ezt fogalmazza meg a hivatalos válaszban is. Ugyanakkor még érdekességként hozzátette:

úgy látták a Vár térre két térfigyelő kamerát helyezett ki Román Hírszerző Szolgálat (SRI), és úgy tudja a Nyerges-tetőnél is.