Kézdivásárhely polgármesterét is megbírságolta a prefektúra a magyar zászlók miatt

Bíró Blanka 2018. március 14., 16:28

Bokor Tibor kézdivásárhelyi polgármestert is 5000 lejre bírságolta szerdán a prefektúra, amiért a magyar nemzeti zászlók mellé nem tűzte ki a román trikolórt.

Fotó: Kézdivásárhely önkormányzata

A prefektúra szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében ugyanaz a szöveg áll, mint Sepsiszentgyörgy esetében,

csak a város nevét cserélték ki, a zászlótörvényre hivatkoznak, és tájékoztatnak, hogy annak megszegése miatt rótták ki az 5000 lejes bírságot.

{A}

Információink szerint az udvarterek városában szerdán tűzték ki a magyar nemzeti zászlókat, így ők már felszólítást sem kaptak, csak az értesítést a pénzbírságról.

Fotó: Kézdivásárhely önkormányzata

Elegünk van abból, hogy mindig kettős a mérce. Úgy látszik, a centenárium évében, kemény év elé nézünk. A sepsiszentgyörgyi önkormányzat után Kézdivásárhely is elnyerte »méltó« büntetését, amiért nem tett román zászlót a magyar mellé. Ami azért érdekes, mert tíz évre visszamenőleg ugyan azokkal a zászlókkal, ugyan azokat a helyeket díszítjük fel március 15-én. Ezek a szimbólumaink, ragaszkodunk hozzájuk, és nem adjuk semmiért őket!

– reagált a prefektusi intézkedésre Bokor Tibor. Kézdivásárhely polgármestere felháborítónak tartja, hogy nem tisztelik a magyar szimbólumokat, hogy „nincs elfogadás, képtelenek velünk együtt élni”. „Elfogadhatatlan, hogy ami a tavaly még nem szúrt szemet, idén a nulladik percben kiveri a biztosítékot. Igen, a centenárium éve van. És nekünk a centenárium évében is magyar a szívünk, és mi a centenárium évében is tiszteljük azokat, akikkel együtt élünk.

Fotó: Kézdivásárhely önkormányzata

Kölcsönös tisztelet, ez lenne a kulcsszó. 100 év után is nagy kérés

– fogalmaz a polgármester. Hozzátette, Kézdivásárhely önkormányzata minden évben ki szokta helyezni a román zászlót is a Gábor Áron szobor mellé, a központi ünnepség idejére. Mint tíz éve mindig, csütörtökön is ezt teszik – szögezte le a polgármester.