Szemük láttára megy tönkre az út

Fülöp-Székely Botond 2018. március 15., 09:01

A túlterhelt rönkszállító autók súlyától egyre jobban tönkremegy a Varságra vezető út, amely több szakaszon is kigödrösödött és megsüllyedt. A polgármester szerint a szakcégek legalább a hóolvadás időszakában felfüggeszthetnék a szállítást. Ha már a súlykorlátozást nem tartják be..

A polgármester szerint Székelyvarság fejlődésének záloga az út megfelelő állapota lenne Fotó: Barabás Ákos

Csak a 138B jelzésű megyei úton lehet megközelíteni Székelyvarságot, így hatalmas gondokat okoz, hogy egyre jobban tönkremegy az alig néhány éve leterített aszfaltréteg – mondta lapunknak Tamás Ernő polgármester. Szerinte

a probléma fő oka a farönkszállításban keresendő.

Mint mondta, az útszakaszon tizenkét tonnás súlykorlátozás van érvényben, ennek ellenére sok fuvarozó ezt jócskán átlépi, emiatt az útburkolat több helyen is felszakadozott, illetve megsüllyedt.

Sokan szemmel láthatóan nem tarják be a súlykorlátozást sem, hiszen nagyjából hatvan tonnát nyomhatnak azok a teherautók, amelyek negyven köbméter fát szállítanak

– fogalmazott lapunknak Székelyvarság polgármestere, hozzátéve, hogy ebben az időszakban különösen káros a nagy megterhelés, hiszen most olvad a hó, ráadásul esőzések is vannak, ami miatt fellazul a talaj.

„Az időjárást nem tudjuk befolyásolni, de legalább ebben az időszakban, két-három hétig leállíthatnák a rönkök szállítását, hogy megkíméljék az utat. A fagyban vagy száraz időben akármennyi fát el lehet vinni, ilyenkor szabadságolhatnának, vagy más munkát is végezhetnének a cégek” – magyarázta az elöljáró. Hangsúlyozta,

az egymás munkája iránti tisztelet volna a megoldás, nem feltétlenül kell büntetésekben gondolkodni.

A helyzetet ugyanakkor az is nehezíti, hogy sok közbirtokosságnak van erdeje a település környékén – köztük Korond, Farkaslaka, Parajd, Oroszhegy –, amelyek csak ezen az útvonalon tudják elszállítani a kitermelt fát. Tamás Ernő kijelentette, megérti, hogy mindenkinek a saját dolga a legfontosabb, és meg kell élnie valahogy, de tekintettel kell lenni a helyi közösségre is.

{A}

„Tényleg nagy segítség volna, ha legalább ebben az időszakban kibírnák, hogy ne szállítsanak. Ha rossz az út, akkor ne adj' Isten egy mentő vagy egy tűzoltó is elakadhat, ami még nagyobb baj. Emellett a fejlődésünk záloga is az út megfelelő állapota, hiszen például a turizmus is megcsappanhat, ha nehezen megközelíthető a település” – nyomatékosította a polgármester. Hozzátette, már többször is felhívta a figyelmet a problémára – az érintett közbirtokosságokat és Hargita Megye Tanácsát is értesítette –, reméli, mielőbb megoldás születik az ügyeben.

A lakosság segítségét kérik

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke lapunknak azt nyilatkozta, hogy a héten gyűlést szervezett a probléma megoldása érdekében, ahová minden érintettet meghívott, de sem a közbirtokosságok, sem a zetelaki erdészet képviselői nem jelentek meg, így csupán a hivatalos szervekkel tudott értekezni.

Göröngyös úton Székelyvarságra. A rönkszállítók súlyától több helyen megsüllyedt és kigödrösödött az aszfalt Fotó: Barabás Ákos

„Már őseink is tudták, hogy esős, hóolvadásos időszakban nem szállítanak fát, ez a szakma alapja. Ez olyan, mint a szakácsnak, hogy főzés előtt kezet mos” – magyarázta. Kijelentette, nyílt levelet intéz a varsági lakosokhoz, amelyben felkéri őket, hogy fokozottan figyeljék a forgalmat, és

készítsenek videókat, illetve fényképeket azokról a teherautókról, amelyek vélhetően nem tartják be a tizenkét tonnás súlykorlátozást.

A felvételeken látható kell legyen a járművek rendszáma, rakománya és a súlykorlátozást igazoló tábla. Ez már elegendő bizonyíték a rendőrségi eljárás kezdeményezéséhez. A videókat és fotókat az info@hargitamegye.ro e-mail-címre kell elküldeni. Természetesen ha más útszakaszokon tapasztal valaki hasonló rendellenességeket, azt is lehet jelezni.

Egyébként lapunkhoz is eljuttatták a nyílt levelet, melynek tartalma szerint Bíró Barna Botond, a megyei tanács alelnöke, Jean-Adrian Andrei, Hargita megye prefektusa, valamint a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság, illetve a zetelaki erdészet és a környezetőrség képviselői is részt vettek a megbeszélésen.

Térfigyelő kamerákkal fogják figyelni az utakat, illetve véletlenszerű ellenőrzéseket is ígérnek.

A megyei tanács és Hargita Megye Prefektusi Hivatala felszólítja az illetékeseket, hogy ne adjanak ki szállítási levelet olyan szállítmányra, amelynek súlya meghaladja az útszakaszon érvényes korlátozást – olvasható a kommünikében.

{P11}

„Az erdészet által jóváhagyott fakitermelések esetében mindig megkövetelik a rakodótelep kialakítását, ez egyetlen esetben sem lehet a megyei úton. Tehát a törvényes előírásoknak megfelelően közúton nem tartózkodhat sem a rakodógép, sem a teherszállító a rakodás időtartama alatt, csak az illető út adminisztrátorának speciális engedélyével” – teszik hozzá.

Nem az erdészet felelőssége

András Róbert, a Zetelaka–Libán Erdőgondnokság vezetője lapunknak azt nyilatkozta, hogy nem az ő hatáskörük a rönkszállító autók ellenőrzése, hanem a hatóságoké. Mint mondta, ők csak az erdei utakon és az országos erdőalaphoz tartozó területeken ellenőrizhetnek. A probléma megoldásaként szerinte is szigorú ellenőrzésekre van szükség. Azt is megtudtuk tőle, hogy azért nem vettek részt a megyei tanács által kezdeményezett ülésen, mert késő délután kaptak – e-mailben – erre meghívást, amit csak másnap (a találkozó napján) reggel olvastak el. Rögtön válaszoltak is a levélre, de ennyire záros határidőn belül nem tudtak elutazni Csíkszeredába.

Geréb György, a Farkaslaki Fehér-Nyikó Közbirtokosság vezetője lapunknak azt nyilatkozta, hogy ők egyáltalán nem szállítanak ebben a „kritikus” időszakban. „Most is ki van termelve 150 űrméter fánk, de várjuk, hogy olvadjon el a hó, és csak azután fogjuk elszállítani” – fogalmazott. Megjegyezte, nekik is fontos, hogy ne tegyenek kárt az útban, éppen ezért kisebb autókkal végzik a szállítást. Ő azt mondta, hogy nem is kapott értesítést a megyei tanács által szervezett megbeszélésről.