Megfellebbezi a magyar nemzeti szalagok miatt kirótt bírságot Sepsiszentgyörgy polgármestere

Bíró Blanka 2018. március 14., 13:56

Ötezer lejre bírságolta meg szerdán Kovászna megye prefektusa Antal Árpádot, Sepsiszentgyörgy alpolgármesterét amiatt, hogy magyar nemzeti szalagokkal díszítette fel Sepsiszentgyörgy központját. A prefektus által kirótt bírságot megfellebbezi Antal Árpád.

Fotó: Bíró Blanka

{K2}

Sepsiszentgyörgy polgármestere kifejtette, a szerda reggel a prefektus által a magyar nemzeti zászlók kitűzésért kirótt

ötezer lejes bírság formailag, és a törvényesség szempontjából is megkérdőjelezhető, ezért megfellebbezi azt.

{K1}

A polgármester rámutatott, a prefektus keddi felszólításában

24 órás határidőt adott arra, hogy aszerint járjanak el, tehát tűzzék ki a román zászlókat is a magyar mellé, ám nem várta meg a kitűzött határidőt, és már szerda reggel bírságolt.

{A}

Antal Árpád azért is jogtalan tartja a büntetést, mert a 1157/2001-es kormányhatározat leszögezi, azok a nemzeti kisebbségek, melyek rendelkeznek országos szervezettel, a saját rendezvényeiken használhatják a jelképeiket. A városvezető ennek a jogszabálynak a szellemében helyezte ki a magyar nemzeti színű szalagokat, kokárdákat, zászlókat a március 15-ei ünnepségre készülve.

Legyünk minél többen az ünnepségen, mutassuk meg, hogy nem tudnak akkora összegre megbüntetni, mint ahányan mi részt veszünk a nemzeti ünnepünkön

– fogalmazott Antal Árpád.

Amint arról beszámoltunk Sebasitan Cucu Kovászna megyei prefektus kedden felszólította az önkormányzatot, hogy a 75/1994-es zászlótörvény alapján a magyar zászlók mellé tegye ki a román trikolórt is. Majd szerdán reggel közleményben tájékoztatott, hogy kirótta az ötezer lejes pénzbüntetést Antal Árpád polgármesterre, amiért a román zászlók mégsem kerültek ki.

A felszólítást kedden 12.31- kor küldte ki, szerdán 10 órakor már a bírságot is kirótta.

Antal Árpád úgy fogalmazott, a rendszerváltás óta minden évben kiteszik március 15-re a nemzeti szimbólumokat,

úgy tűnik, hogy idén, a centenárium évében egyesek még ezt a jogunkat is elvitatnák.