Ugye senki nem gondolta, hogy két nyilatkozattal lejár a sepsiszentgyörgyi magyarzászló-ügy?

Székelyhon 2018. március 14., 12:40

A sepsiszentgyörgyi polgármester dacol a román állammal és a kormánnyal, amikor elutasítja, hogy kitűzze a román zászlót a magyar nemzeti ünnepen – véli Alexandru Cumpănaşu, a Románia Modernizálásáért Nemzeti Koalíció (CNMR) elnöke.

Fotó: Bíró Blanka

„A sepsiszentgyörgyi polgármester reakciója sokkolja a kormányapparátust és a román népet. Azt mondja, hogy nem távolítja el a zászlókat, mert közeledik március 15-e, amely nagy jelentőséggel bír az úgynevezett Székelyföld számára. A nemzeti koalíció szerint ez a válasz elfogadhatatlan, dacolnak a román hatóságokkal és az ország állampolgáraival. Ezek a provokációk nem új keletűek, és egyre nagyobb méreteket öltenek, megszegik a törvényeket és az alkotmányt” – idézi az Agerpres hírügynökség a CNMR közleményét. A koalíció elnöke szerint a magyar közösség vezetői

tudatosan megszegik a törvényt, hogy aztán áldozatként állítsák be magukat.

„A sepsiszentgyörgyi polgármester csúfot űz a románokból és a román állam intézményeiből, amikor azzal a düh- és gyűlöletkeltő magyarázattal áll elő, hogy azok az zászlók, amelyeket mindannyian látunk a képeken, valójában nem is zászlók” – fogalmaz Cumpănaşu, hozzátéve, hogy

a szervezet megszervezi a közeljövőben Sepsiszentgyörgyön „a méltóság nagygyűlését”.

Sepsiszentgyörgy központját több piros-fehér-zöld zászlóval díszítették ki kedden március 15-e tiszteletére. A prefektusi hivatal kevéssel ezután felszólította a sepsiszentgyörgyi önkormányzatot, hogy tartsa be a törvényt, és az oszlopokra tűzött piros-fehér-zöld zászlók mellé tegye ki a román trikolórt is. A prefektus 24 óra haladékot adott a polgármesteri hivatalnak, ezt követően bírságot szab ki.

{K1}

Válaszként Antal Árpád polgármester közölte, „az idei március 15-i rendezvény vendége és díszszónoka Lázár János, Magyarország miniszterelnökségét vezető miniszter, az ő fogadására, kizárólag hivatalos látogatásának napján, vagyis március 15-én fogják kitűzni Románia zászlója mellé Magyarország zászlóját”.

Ugyanakkor emlékeztet, hogy azok a nemzeti kisebbségek, amelyek rendelkeznek országos szintű szervezettel, egyesülettel, saját rendezvényeiken használhatják a saját jelképeiket is.

{A}