Áradások Csíkszéken is

Székelyhon 2018. március 14., 12:33

Csíkpálfalva községben, Csíkszentsimonban valamint Csíkszereda egyes részein is a tűzoltók beavatkozására volt szükség kedden és szerdán a megáradt folyók, patakok miatt, mivel több háztartást is elöntött a víz.

Illusztráció Fotó: Gecse Noémi

Csíkszeredában a Szék és a Tavasz utcákban folyt be a víz egy házba, egy pincébe és egy udvarba, ahol a hivatásos tűzoltók segítettek szivattyúzással – tájékoztatott a Hargita megyei tűzoltóság.

Csíkszentsimonban lezárták az utat a borvízforrás irányába az áradás miatt – írja Facebook-oldalán Csíkszentsimon község önkormányzata.

A Hargita megyei tűzoltóság tájékoztatót küldött magyar nyelven is, amelyben a hasznos tanácsokkal látnak el mindenkit az árvíz idejére. Mint írják, amennyiben az áradás a házban ér 

ki kell kapcsolni az elektromos készülékeket és az egész családdal együtt menedéket kell keresni (felsőbb emeletek, háztetők, magaslatok vagy más magasabb helyek), továbbá nem szabad elfelejteni a sürgősségi esetekre élelmiszer készletet vinni.

Árvíz idején nem szabad figyelmen kívül hagyni a hatóságok által közölt figyelmeztetéseket; ellenőrizni kell, hogy nem sérült-e meg valaki, vagy vannak-e sérültek a közelben;

a 112-es sürgősségi hívószámon a tűzoltókat, a rendőrséget vagy a mentőket kell értesíteni;

ugyanakkor meg kell győződni arról, hogy a lakás megrongálódott-e, amennyiben igen nem szabad bemenni, főként ha fennáll annak a veszélye, hogy az ingatlan összedőlhet.