A Rétyi Nyír vizes élőhelyeinek helyreállítását tervezik

Bíró Blanka 2018. március 13., 19:51

A Rétyi Nyír és az uzoni-szentivánlaborfalvi tavak természetvédelmi terület megőrzésére pályáz Kovászna Megye Tanácsa. Erről a keddi rendkívüli tanácsülésen döntött a testület.

Fotó: Henning János

Már az előző uniós költségvetési ciklusban pályázati forrásból elkészült a Bodok-Barót hegység, a Csókás-Veczer, a Veresvíz Tőzegláp és a Rétyi Nyír Natura 2000 természetvédelmi területek kezelési terve, de a Rétyi Nyírbe tervezett látogatóközpont felépítése elmaradt, mert a közbeszerzést megnyerő tervezőcég nem lett kész határidőre.

{A}

Most ismét lehetőség van arra, hogy uniós pályázatot adjunk le a már jóváhagyott kezelési tervek gyakorlatba ültetésének finanszírozására, ez tartalmazza a Rétyi Nyírbe tervezett látogatóközpont felépítését, és a természetvédelmi terület vizes élőhelyeinek helyreállítását is

– ismertette Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. A szakemberek által összeállított indoklás rámutat, a Feketeügy korábbi rendezése miatt

egyre inkább kiszárad a Rétyi Nyír, ezért fontos a természetvédelmi terület vizes élőhelyeinek helyreállítása.

Fotó: Henning János

Az elképzelés szerint a Béldi-patakon gátakat alakítanának ki, így a patak hozamát figyelembe véve, időnként vizet tudnak vezetni a nyírbe, hogy a talajvíz szintjét megemeljék és ezáltal megőrizzék a vizes helyek ritka ökoszisztémáját. A modern látogatóközpont a megyei önkormányzat által még 2008-ban megvásárolt kéthektáros területen épül majd fel. A lecsapolások előtt a Rétyi Nyírben volt Erdély legnagyobb mocsári béka populációja, de több ritka és védett lepkefajnak is menedéke.