Feszült a helyzet Udvarhelyszéken

Székelyhon 2018. március 13., 19:18

Aggódva figyelik Udvarhelyszéken a Homoród mentiek a folyóvizeket, több településen már ki is öntöttek. „Víz van, s az a baj, hogy folyamatosan esik. Akkora a víz, hogy egyelőre nem tudunk mit csinálni” – fogalmazott lapunknak kedden este Jakab Attila, Homoródszentmárton polgármestere.

Fotó: Facebook/Udvarhelyszéki Közlekedési Infó
Apadt a víz szintje Héjjasfalvánál, így szerdán délben feloldották a forgalomkorlátozást, és megnyitották az utat – értesített Szali Mózes, a keresztúri Villám–Fulger Önkéntes Tűzoltó Egyesület vezetője.
Bögöz község falvaiban változó a helyzet: van, ahol már levonult az ár, és nagyjából sikerült megoldani a felmerült problémákat, van, ahol még most is dolgoznak, illetve olyan hely is van, ahol még csak várják, hogy visszahúzódjon az ár.

Farkas Mózes polgármester közleményben tudatja, hogy nagyon sok kárt tett a falu közé betörő víz az utakban, Mátisfalván például az ősszel kavicsozott útról teljesen elhordta a kavicsot. Becsléseik szerint a községben mintegy tíz hektárnyi terület van jelenleg is víz alatt, amit a Nagy-Küküllő vízszintjének az emelkedése okozott.

Bögöz faluban a Székelyudvarhely felőli bejáratnál az úttestre annyi hordalékot hozott az erdőből bezúduló víz, hogy elzárta éjszaka a forgalmat. Szilágyi Ferenc alpolgármester értesítette a bögözi önkéntes tűzoltókat, akiknek éjjel egy óráig sikerült felszabadítaniuk az úttestet. Az alpolgármester tudatta, tavasszal gyakran előfordul, hogy megnő a patakok vízhozama, illetve utat tör magának a víz, a legnagyobb probléma most viszont az, hogy sok helyen a pincékbe is betört a víz.

A vízállás kedden éjfél körül volt a legmagasabb, de még szerdán reggel is vízben állt a bögözi lok, vagyis a szántóföld a falu Székelykeresztúr felőli kijáratától Agyagfalváig. Az ár eláztatta a bögözi repülőteret, ahol a mezei út is teljesen víz alá került, de a német vállalkozó emberei már kitisztították és kimélyítették a patak medrét.

Székelymagyaroson is kiöntött a Nagy-Küküllő. Szerdán reggel az iskolásokat Bartos Miklós tanácsos traktorral vitte a falu határában várakozó iskolabuszhoz, mert az úttesten átfolyó vízen személygépkocsival, iskolabusszal nem lehetett átkelni.

Agyagfalván a Patak utcában visszahúzódott a medrébe a Kecskés patak. Mátisfalván is térdig jártak a vízben, hiába van magasan, dombon a falu. A vízelvezető árkokból kitört a víz, és az utcán folyt végig, elmosva az úttestről a köveket. Dobai Béla tanácsos önkénteseket toborzott, hogy kitisztítsák Mátisfalván az eldugult átfolyót. A községhez tartozó Vágásban is betört a víz a falu közé – tájékoztat közleményben Bögöz község önkormányzata.
A híd mellett mindkét oldalt kiöntött a Küküllő, a hídnál pedig mintegy 70 centiméter hiányzik, hogy a víz szintje elérje az átkelőt. A helyszínen vannak a keresztúri tűzoltók mellett a Maros megyei tűzoltók is, de egyelőre tehetetlenek, várják, hogy apadjon a víz – az előrejelzések szerint ez következik.
Lezárták a hidat Héjjasfalvánál, miután a környéken több helyen is kiöntött a Nagy-Küküllő – értesítette lapunkat a helyszínről Szali Mózes, a székelykeresztúri Villám–Fulger Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke. A székelykeresztúri tűzoltók egyébként már keddtől megfigyelés alatt tartják a Küküllőt és a Fehér-Nyikó keresztúri szakaszát.

{P38}

{P40}

Bögöz község falvaiban is rég nem látott méretűre duzzadtak a patakok. A községközpontban a nagy mennyiségű csapadék következtében a falut átszelő patak kiöntött, és pár házat teljesen elzárt. Egyik oldalon a Nagy-Küküllő áradásától tartottak az ott lakók, míg a házak előtt a patak gyakorlatilag bekebelezte az utcát – tájékoztatott késő esti közleményében Bögöz község önkormányzata, hozzátéve, hogy a községközpontban több kertbe is betört a víz a Nagy-Küküllő oldalán.

Agyagfalván a Patak utcát egy jókora mederré változtatta a megáradt víz. Décsfalván az erdőről bezúduló ár mosta a hordalékot a főútra, de szerencsére komoly károkat eddig nem okozott a víz. A bögözi önkéntes tűzoltók készenlétben vannak, és ha szükséges, beavatkoznak, szivattyúznak, segítenek.

{P36}

{P37}

Homoródalmáson Rigó Mihály alpolgármester elmondása szerint eddig egyetlen udvarra folyt be a víz, de a veszély korántsem múlt el, feszülten figyelik a lakók a víz állását, mely időnként apad, aztán újra megemelkedik. A faluban a polgárőrök is terepen vannak.

{P31}

{P32}

{P33}

{P34}

Abásfalván egy házat elöntött a víz, további háromnak pedig az udvarát lepte el az ár, és a pincékbe is befolyt – tudtuk meg Jakab Attilától, Homoródszentmárton polgármesterétől a helyszínen. Mint mondta, további háztartásoknál is gond lehet. Egyelőre nem tudják kiszivattyúzni a vizet, ahhoz túl nagy a hozama, ezért a műveletre minden bizonnyal szerdán kerül sor.
„Itt a víz az úr” – mondja egy szentpéteri lakos, aki egy juhetetőt mutat, amit nagyjából ötven méterről sodort a kiöntött víz. Közben a Nagy-Homoród mentiek úgy védekeznek az árral szemben, ahogy tudnak, többen szalmabálákat helyeztek ki a pajták és házak elé, hogy megvédjék ingatlanjaik belterét. Kint az ár szabadon folyik, az egyik képen az látható, amint egy kis gyalogátkelőt lepett el a víz.

{P28}

{P29}

{P30}

Homoródszentpéter és Városfalva között, az úttesten még mindig magasan áll a víz, rendőrök irányítják a forgalmat, lassan engedik haladni az autókat. Kollégánk beszámolója szerint a Homoród felé, ameddig a szem ellát, csak víz látható. A helyiek közben folyamatosan takarítják a sáncokat.

Videó: Barabás Ákos

{P25}

Munkatársaink, Fülöp-Székely Botond és Barabás Ákos esti terepszemlére indultak a Homoród mentére, elkísérik a szabadságát megszakító Nágó István homoródszentmártoni alpolgármestert. Tőle tudjuk, hogy napközben Szentpéter és Városfalva között több tíz centiméterre is megemelkedett a víz szintje az úttesten, ezért időszakosan le kellett zárni a forgalmat, amit estére, miután apadt a víz, feloldottak. A tűzoltók is a helyszínre vonultak, ugyanakkor a helyieknek segítettek, például Abásfalván, ahol pincékbe folyt be a víz. Homoródszentpéteren ugyanakkor egy pásztorházból egy családot és kutyáikat kellett kimenteni, a házban legalább kétaraszos a víz.

{P24}

A Székelyudvarhely és Homoródszentmárton közötti 131-es jelzésű megyei út több szakaszán már kedden napközben átfolyt a víz, ugyanakkor a földek jó részén kisebb tavak keletkeztek, azonban a háztartásokat délután még nem veszélyeztette áradás. Városfalva és Homoródszentpéter között a Homoród, Homoródszentpálon a Várca-patak, illetve a bágyi hídig a Lókod-patak szintje jelentősen megnőtt. A helybéliek

egész nap az út menti árkokat takarították,

és kedden délutánig még urai voltak a helyzetnek, de azóta is folyamatosan esik az eső.

{P11}

A keddi helyzetet elemezve Jakab Attila, Homoródszentmárton polgármestere megjegyezte, hogy Homoródszentpálon egy-két udvarra befolyhatott a víz.

Patakfalván kedden napközben jelentősen megnőtt az út melletti patak vízszintje Fotó: Barabás Ákos

A Felsőboldogfalvához tartozó Patakfalván a kora délutáni órákban a főút melletti patak megduzzadt és helyenként szétterjedt, elárasztva kisebb területeket, Sándor József polgármester szerint azonban kedden napközben még a községhez tartozó települések egyikében sem volt árvízveszély.

Késő délutánig a Nyikó mentéről sem jeleztek nagyobb problémát. Nyikómalomfalván az út menti árkok és átereszek megteltek, a felgyűlt víz egy udvarra folyt be – közölte lapunkkal Kovács Lehel, Farkaslaka község polgármestere.

Fotó: Barabás Ákos

A Varság- és a Sikaszó-patak is megduzzadt, ugyanakkor Udvarhelyszék ezen részén is felteltek az út menti árkok. Kedden a zetelaki víztározótól Székelyvarságig vezető 138B jelzésű megyei úton több helyen átfolyt a víz – tudtuk meg Tamás Ernőtől, a település polgármesterétől. „Árvízveszély még nincs, a víz egyelőre az amúgy is rossz úttestet mossa. Azonban az eső a hegyekben megolvasztja a havat, mindenhonnan kisebb patakokban ömlik a víz” – fűzte hozzá.

{P22}

{A}