Háztartásokat öntött el a víz Gyergyószéken

Székelyhon 2018. március 13., 18:55

Harminc udvart elöntött az ár Szárhegyen, miután jelentős mennyiségű víz zúdult le a lejtőkön, és megáradt a települést átszelő patak. Kilyénfalván is háztartásokat öntött el a víz.

Áradás Szárhegyen Fotó: Lukács Géza
Felfüggesztették az oktatást Gyergyószárhegy négy iskolájában, miután a tanintézetek udvarát elöntötte a víz kedden este. Danguly Ervin szárhegyi polgármester szerint a helyi készenléti bizottság döntését a Hargita Megyei Tanfelügyelőség is jóváhagyta, így a négy intézmény 390 tanulójának nem kell iskolába mennie szerdán.

Görbe Péter főtanfelügyelő az Agerpres hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy ha a körülmények úgy alakulnak, csütörtökön sem lesz tanítás, erről azonban később döntenek, az árvízhelyzet alakulása függvényében. A szárhegyi önkormányzat ideiglenes mérlege szerint 400 háztáji gazdaságot öntött el az ár, udvarok, pincék kerültek víz alá.
 
Gyergyószárhegyen mintegy 400 háztartást érintett az áradás, a helyiek és az önkéntes tűzoltók egész éjjel dolgoztak – mondta el a község polgármestere a TVR közszolgálati televíziócsatornának. Az áradás miatt szerdán szünetel az oktatás Szárhegyen, és ugyancsak a nap folyamán igyekeznek felmérni a károkat.
 
Mint Gyergyóalfalu alpolgármestere tájékoztatott, egyelőre nem folyt be a víz a portákra. Kár ettől függetlenül van, ami elsősorban abból származik, hogy a Maros kiöntött, és mezőgazdasági területeket árasztott el.
 
A tűzoltóság sajtószóvivője, Alina Ciobotariu szerint több helyen gátakkal próbálják elejét venni annak, hogy más gazdaságokat is elöntsön az ár. Hozzátette:
 
két személyt mentettek ki egy autóból, a szárhegyi áradásnál, továbbá 15 udvart öntött el az árvíz Kilyénfalván.

Az általunk megkérdezett polgármesterek ennél több elárasztott portáról beszéltek.

{K1}

Nem katasztrófa, de súlyos a helyzet Szárhegyen – szögezte le Danguly Ervin, a település polgármestere. Elmondása szerint

a falu alszegi és felszegi részén végigfutó patakok mentén több, mint kétszáz háztartást érint a sűrű esőzés és a hóolvadás nyomán keletkezett áradás, udvarokat, pincéket, kutakat öntött el a víz.

{A}

A tavalyi áradás után a patakmedreket és az árkokat is mélyítették, de ezek egyszerűen nem tudják levezetni a nagy vízmennyiséget. Az önkéntes tűzoltók, polgárőrök civilek több helyen homokzsákokkal védik a portákat. Mivel az utak folyókká váltak, gyalogszerrel lehetetlen járni rajtuk, a gyermekek nem tudnának eljutni iskolába, ezért

kezdeményezik szerdára az oktatás felfüggesztését

– közölte Danguly Ervin. Kedden este még emelkedett a vízszint, és csak reménykedni tudtak a helyiek az védekezés közben, hogy az éjszaka eláll az eső, a víz leszalad és megszűnik az árvízi helyzet.

A patakok is kiöntöttek, a belvíz is zúdul, vannak helyek, ahol elől, hátul ömlik a víz

– este fél hétkor így ecsetelte a helyzetet Lukács Géza polgárőr. Elmondta, már a kora délutáni órákban elkezdték az óvintézkedéseket: homokzsákkal zárták el a víz útját az iskolánál, illetve minden olyan helyen, ahonnan igényt jeleztek erre a lakók.

Áradás Szárhegyen Fotó: Lukács Géza

Több családi ház pincéjét ürítették ki, a felszegben a tűzoltók egy vízben elakadt gépkocsit szabadítottak ki.

„Az áradás még nem tetőzött, a neheze hátra van” – állapította meg Lukács.

Újfalu községet sem kímélte az ár. A három településen mintegy 250 háztartást érintett az árvíz.

Egyed József polgármester tájékoztatása szerint a Visszafolyó és a kisebb szintén megáradt patakok mentén is volt dolguk az árvíz ellen védekezőknek, az esti órákban is több munkagéppel dolgoztak, hogy a nagyobb károkat megakadályozzák. Tekerőpatakon, Kilyénfalván és Újfaluban is pincék, udvarok teltek fel vízzel. A polgármester elmondta, nem volt akkorra gond ezúttal, mint tavaly februárban, és ez nagyban köszönhető annak, hogy múlt évben medertakarításokat, mélyítéseket végeztek, de most is

több mint húsz hidat kellett felszedni, hogy a víznek utat engedjenek.

Leszögezte, ezeket vissza fogják állítani.

Egyed elmondta azt is, hogy nemrégiben konzultáltak a gazdákkal és megegyeztek abban, hogy ahol a Visszafolyó átjön tekerőpatak felől a vasúti sínek alatt, ott egy levezető árkot fognak ásni, amely a földekre viszi ki a tavaszi áradások vizét, ezáltal csökkentve a falvakon átfolyó medrek terhelését.
A községben az esti órákra már elindult az vízszint apadása, és

készülnek arra, hogy szerdán a szivattyúzások és helyreállítás elkezdése következhessen.

Az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) harmadfokú árvízkészültséget rendelt el kedd délután a Kis-Homoród és a Nagy-Homoród vízgyűjtő medencéjére. A vörös riasztás Hargita és Brassó megyét érinti, és kedd éjfélig van érvényben.