Román trikolórt akar a prefektus a piros-fehér-zöld zászlók mellé

Székelyhon 2018. március 13., 18:12

Felszólította a Kovászna megyei prefektus a sepsiszentgyörgyi önkormányzatot, hogy tartsa be a törvényt, és a március 15-e alkalmából az oszlopokra tűzött piros-fehér-zöld zászlók mellé tegye ki a román trikolórt is.

Fotó: Bíró Blanka

A prefektusi hivatal keddi közleménye emlékeztet, hogy – a törvény értelmében – Románia területén csak a román zászlóval együtt tűzhető ki más ország zászlaja.

A prefektus a zászlók és nemzeti szimbólumok használatát szabályozó, 1994/75-ös törvényre hivatkozik, amelynek 7. cikkelye kimondja:

más országok zászlaja csupán a román zászlóval együtt tűzhető ki

a hivatalos látogatások, nemzetközi fesztiválok és rendezvények alkalmával a középületeken, illetve a helyi hatóságok által kijelölt helyeken – írja az Agerpres hírügynökség, hozzátéve, hogy

a prefektus huszonnégy óra haladékot adott a polgármesteri hivatalnak, ezt követően bírságot szab ki.

{K1}

A nyilvános felszólításra közleményben reagált a sepsiszentgyörgyi városháza. Mint leszögezik,

nem engednek a 48-ból, nem távolítják el a március 15-e alkalmából kihelyezett nemzeti szimbólumokat.

Tudatják továbbá, hogy az idei ünnepi rendezvény vendége és díszszónoka Lázár János, Magyarország Miniszterelnökségét vezető miniszter, az ő fogadására, kizárólag hivatalos látogatásának napján, vagyis március 15-én fogják kitűzni Románia zászlója mellé Magyarország lobogóját.

Jelenleg a városban a március 15-i megemlékezésre készülve a központot magyar nemzeti színű szalagokkal, a főteret magyar nemzeti zászlóval, illetve néhány utcát kokárdával díszítettek. Az említett szimbólumok egyike sem Magyarország hivatalos zászlója, ugyanis a magyar nemzeti zászló nem azonos Magyarország zászlójával.

{A}

Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere hangsúlyozta, hogy március 15-én „1989 óta minden évben kihelyezzük a nemzeti szimbólumokat. Úgy tűnik, hogy idén, a centenárium évében egyesek még ezt a jogunkat is elvitatnák.”

Saját rendezvényeken saját jelképek

A városházi közleményben ugyanakkor pontosítanak, hogy egy vonatkozó kormányrendelet értelmében azok a nemzeti kisebbségek, amelyek rendelkeznek országos szintű szervezettel vagy egyesülettel, saját rendezvényeiken használhatják saját jelképeiket. Ennek szellemében helyezte ki Sepsiszentgyörgy önkormányzata a magyar nemzeti színű szalagokat, kokárdákat, illetve zászlókat.