Elolvadt a hó, előkerült a szemét és a kutyaürülék

Barabás Hajnal 2018. március 14., 11:06

Nem leplezi már tovább a hó a mocskot az utakon és járdákon, az olvadás miatt a hótakarót különféle széttaposott hulladékok váltották a csíkszeredai közterületeken. És rengeteg kutyaürülék.

Cigarettacsikkek szanaszét. A hó olvadása megmutatja, hogy kik vagyunk Fotó: Gecse Noémi

A város központjában éppúgy, mint a lakóövezetekben, a hó olvadása után szembetűnőbbé váltak a földön hányódó hulladékok, a mállófélben lévő papírdarabok, széttört cserépdarabok, különböző műanyaghulladékok, italos dobozok.

{A}

A zöldövezetekben, de helyenként még a járdákon is, a szemét mellett temérdek kutyaürülék-kupac is láthatóvá vált.

Fotó: Gecse Noémi

Holott egy helyi határozat 1997 óta előírja, hogy a gazdiknak fel kell szedniük kedvencük után az ürüléket. A szabályozásnak húsz év alatt sem sikerült maradéktalanul érvényt szerezni. Az is igaz, szemetelni még régebb óta tilos, és mégis megtörténik.

Tavaszi nagytakarítás később

Még nem tudni, hogy pontosan mikor kezdik el az általános tavaszi nagytakarítást a megyeszékhelyen, Szőke Domokos, Csíkszereda alpolgármestere ezzel kapcsolatban mindössze annyit közölt, hogy az akcióról időben értesítik a lakókat és a sajtót. Ahogyan a csíkszeredaiak évek óta már megszokhatták,

a csíkszeredai városháza a takarítással megbízott céggel közösen minden tavasszal szervez általános nagytakarítási akciót. Ilyenkor időszakos parkolás- és forgalomkorlátozásra lehet számítani, miközben gépi és kézi sepréssel, porszívózással tisztítják meg a közterületeket.

Fotó: Gecse Noémi

Azért takarítanak

A csúszásgátlókból származó sár összegyűjtéséhez és elhordásához, a hulladék összeszedéséhez a múlt héten fogtak hozzá a takarítással megbízott Eco-Csík Kft. munkatársai. Pál Tamás, a cég igazgatója érdeklődésünkre elmondta,

két sárszedő géppel és 16 emberrel dolgoznak a város közterületein. Az egyik mechanikus seprűs gép az utakról, a másik, kisebb jármű a járdákról gyűjti össze a tél során felgyülemlett sarat.

Az igazgató hozzátette, eddig 80 tonnányi sárkupacot szállítottak el a városból. Amint szárazabb lesz az idő az utcák porszívózásához is hozzáfognak.

Fotó: Gecse Noémi

Fotó: Gecse Noémi

Fotó: Gecse Noémi

Fotó: Gecse Noémi