Narancs után vörös jelzésű árvízriasztást adtak ki Hargita, Kovászna és Brassó megyékre

Székelyhon 2018. március 13., 16:12

Másod- és harmadfokú árvízkészültséget rendelt el az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) az Olt vízgyűjtő területéhez tartozó több Hargita, Kovászna és Brassó megyei folyóvízre. Gyergyószárhegyen portákat árasztott el a víz kedden délután.

Illusztráció Fotó: Gecse Noémi

A narancssárga és vörös jelzésű figyelmeztetés kedd délutántól szerda reggel 10 óráig érvényes. A szakemberek szerint a Kormos-pataka, a Kis-Homoród, valamint a Nagy-Homoród vízgyűjtő medencéjében a legnagyobb az áradás veszélye.

Gyergyószárhegyen mintegy 30 háztartást öntött el a víz kedden délután – tájékoztat a Hargita megyei tűzoltóság. Mint írják 18 gyergyószentmiklósi hivatásos és 15 szárhegyi önkéntes tűzoltó sietett a lakók segítségére, akik az udvarokról szivattyúzzák a vizet.

Szerda reggel 9 óráig ugyanakkor elsőfokú árvízkészültség van érvényben többek között a Maros vízgyűjtő medencéjének felső szakaszán (Hargita, Beszterce-Naszód és Maros megye), valamint a Küküllőn (Hargita, Maros, Szeben és Fehér megye). Az Olt vízgyűjtő medencéjének felső és középső szakaszán (Hargita, Kovászna, Brassó és Szeben megye), a Bodza felső és középső szakaszán (Brassó, Kovászna és Buzău megye), valamint a Suceava, a Moldva, a Beszterce, a Tatros, a Putna és a Rm. Sărat felső szakaszán, illetve középső és alsó szakaszának mellékfolyóin (Suceava, Neamţ, Hargita, Bákó, Vrancea, Kovászna és Buzău megye) szerdán 22 óráig van érvényben a sárga riasztás – számol be az Agerpres.