Egymásra torlódhat a próbaérettségi és a képességfelmerő próbavizsga

Széchely István 2018. március 13., 14:20

Még márciusban be kell pótolni az elmaradt képességfelmérő próbavizsgákat azokban a tanintézetekben, amelyekben bojkottálták ezeket a tiltakozó pedagógusok. A Hargita Megyei Tanfelügyelőség számára a jövő héten kezdődő próbaérettségik nehezítik az elmaradt vizsgák megszervezését.

Nehezíti a bojkott miatt elmaradt képességfelmérők pótlását a próbaérettségi. Illusztráció Fotó: Veres Nándor

Tizenöt Hargita megyei iskolában kell bepótolni még ebben a hónapban a pedagógusok vizsgabojkottja miatt elmaradt képességfelmerő próbákat. A Hargita Megyei Tanfelügyelőséggel pénteken átiratban közölte az oktatási minisztérium, hogy az elmaradt vizsgákat március vége előtt meg kell szervezni – tájékoztatott Görbe Péter, Hargita megyei főtanfelügyelő.

Csak annyit közöltek, hogy a hónap végéig intézkedjünk, hogy legyen meg. Megbeszéljük a megyei bizottságban, és aszerint rögzítjük a vizsgák menetrendjét

– magyarázta. A próbavizsgák időpontjáról ugyan még nem döntöttek, de az már biztos, hogy nem hétvégén fogják bepótolni azokat. Ez viszont nehezíti a vizsgák megszervezését, ugyanis nehéz beiktatni azokat a tanrendbe a jövő héten kezdődő próbaérettségik miatt. „Meg kell néznünk, hogyan is van a próbaérettségi menetrendje, hogy a kettőt tudjuk egymástól függetlenül megszervezni” – fogalmazott a főtanfelügyelő. Kérdésünkre azt is elmondta, hogy kissé felborul majd a szokásos tanrend azokban a tanintézetekben, amelyekben pótolni kell a képességfelmérő vizsgákat.

{A}

Tizenötről tudok, ahol nem tartottak meg minden vizsgát, remélem, nincs több ennél

– fűzte hozzá.

Az oktatásban dolgozók érdekvédelmi szervezete, a Tanügyi Szabad Szakszervezeti Szövetség (FSLI) a fővárosban, a munkaügyi minisztérium épülete előtt február második felében megtartott sztrájkőrségek után döntött úgy, hogy bojkottálják a képességfelmérő próbavizsgákat, így tiltakozva az új bértörvény negatív hatásai miatt. Noha az előzetes bejelentések szerint ebbe országosan 1100 tanintézetben egyeztek bele a pedagógusok, végül

mindössze öt megyében összesen 25 iskolában bojkottálták a képességfelmérőt az első vizsganapon, többségében – összesen 14 iskolában – Hargita megyében.

{K1}

A tiltakozással a Tanügyi Szabad Szakszervezeti Szövetség főként az új bértörvény negatív hatásainak kiküszöbölését szeretné elérni, ugyanakkor azt, hogy a március elsejétől elrendelt béremeléseknek ne legyen feltétele a leépítés és iskolák összevonása. Követelik továbbá a fejkvóta alapú finanszírozás növelését, a különféle pótlékok kiszámítási módjának rendezését. Azt is szeretnék elérni, hogy a pedagógusok saját kérésükre a nyugdíjkorhatár betöltése előtt három évvel nyugdíjba vonulhassanak járandóságuk csökkenése nélkül. Bár azt még nem tudni, hogy a szakszervezet a korábbi bejelentések szerint valóban kiterjeszti-e a bojkottot a március 19–22. között zajló próbaérettségire, az már biztos, hogy Hargita megyében nem szervezik meg a tiltakozást – közölte lapunkkal múlt héten Kocs Ilona. Az érdekképviselet Hargita megyei területi vezetője ezt azért nem vállalja, mert a múlt héten lezajlott akcióból kihátráltak az ország többi részében.