E-cigaretta: ha már dönteni kell, több a pro, mint a kontra

Molnár Rajmond 2018. március 13., 10:06

A hagyományos értelemben vett dohányzáshoz képest mennyire káros a szervezetre az elektromos cigaretta, amely a térségünkben is egyre inkább elterjedőben van – ennek a kérdésnek jártunk utána szakember, illetve elektromos cigarettát használók megkérdezésével.

Alternatív megoldás az elektromos cigaretta. Kevésbé káros, mint a hagyományos dohányzás Fotó: Gecse Noémi

Kezdjük az alapoknál: az elektromos cigaretta egy akkumulátorról működő eszköz, amely a hagyományos cigaretta alternatívájaként jelent meg. Rendszerint egy fémcsőből áll, amelyben van egy párologtató, fűtőegység, illetve az ahhoz szükséges áramforrás, továbbá egy tartály. A tartályban oldott állagú nikotin és más vegyi anyagok találhatók.

{A}

Az oldott nikotin biztosítja a dohányosok számára, hogy ne legyenek elvonási tüneteik, mellőzve ezzel a hagyományos cigaretták egyéb toxikus (mérgező) hatásait (szén-monoxid, kátrány és egyéb veszélyes anyagok), amelyek károsítják a tüdőt és a keringési rendszert, roncsolják a fogakat és rossz leheletet okoznak. Így a dohányos csak elpárologtatott vízgőzt szív be, emiatt pedig az elektromos cigarettából nem távozik füst.

Fotó: Gecse Noémi

Hamar elterjedt

A Wikipédia internetes enciklopédia szerint az elektromos cigarettát 2003-ban találta fel egy kínai férfi, 2004-ben került a kínai piacra, a következő években pedig világszerte elterjedt termékké vált.

Nagyban hozzájárult az elterjedéséhez, hogy az elektromos cigaretta olcsóbb, mint a hagyományos dohányzás.

Nem kell messze menni, manapság Csíkszeredában is mindennapos jelenség, hogy úgynevezett e-cigarettával pöfékelő embereket lássunk. Feltevődik azonban a kérdés, hogy ez a fajta dohányzás mennyire káros az egészségre?

Káros, de nem annyira

Kurkó Csilla, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház tüdőgyógyászati osztályvezető főorvosa szerint

az elektromos cigaretta egyértelműen nem annyira káros, mint a hagyományos dohányzás.

Egy egyesült államokbeli tanulmányt hozott fel példának, amelyben az elektromos cigaretta által kibocsájtott gőzt hasonlították össze a passzív dohányzás során beszívott káros anyagokkal.

Fotó: Gecse Noémi

A tanulmány egyértelműen kijelenti, hogy a passzív dohányosok sokkal több toxikus anyagot szívnak be ahhoz képest, mint amennyi mérgező anyagot kibocsát ki az elektromos cigaretta

– magyarázta. Azonban – tette hozzá –, az elektromos cigaretta is tartalmaz a szervezetre káros anyagokat, de míg a normál dohányosok esetében a tüdőtágulás 10-15 év alatt is kialakulhat, addig az elektromos cigarettások esetében jóval több időbe telhet, akár 40 évbe is.

Más kutatások viszont arról értekeznek, hogy az elektromos cigarettában lévő nikotin növelheti a rák egyes fajtáinak kockázatát.

Rendkívül káros szenvedély
Nemrég a dohányzás szervezetre gyakorolt rendkívül káros hatásairól beszélt Kurkó Csilla tüdőgyógyász főorvos a Flastrom egészségügyi ismeretterjesztő előadás- és beszélgetéssorozaton. Mint akkor elmondta, a statisztikai adatok szerint a tüdőrák rengeteg emberéletet követel világszerte, tapasztalatai szerint pedig a tüdődaganatosok 80 százaléka dohányos. Ez a folyamat hosszú időn át alakul ki, és kezdetben nem jár tünetekkel. A tüdőrák idővel megjelenő, jellemző tünetei között szerepel a tartós köhögés, a légszomj, a ziháló légzés és számos további panasz. „A dohányosokra jellemző, hogy kezdetben nem akarják észrevenni ezeket a tüneteket, a nem dohányos betegek sokkal hamarabb észreveszik, hogy valami nincsen rendben. A cigarettázók sokkal később fordulnak orvoshoz ezzel” – mondta. Csíkszeredában hetente két-három személyt diagnosztizálnak tüdődaganattal, ezeknek az eseteknek pedig háromnegyede már műthetetlen. Közülük húsz százalék az, aki a diagnózistól számított első évet túléli.
Pozitív tapasztalatok

A lapunk által megszólaltatott elektromos cigarettázók szerint ez a fajta dohányzás,

amellett, hogy jóval olcsóbb, mellőzi a hagyományos cigarettázással járó kellemetlenségeket is, mint például a fáradtság, a rossz lehelet, vagy a cigarettafüsttel átitatott szagú ruhák.

„Sokkal olcsóbb. Nyilván elsőként meg kell venni az elektromos cigarettát, amely 150-200 lej között van. Az követően havi 50 lejbe kerül a szerkezetbe járó folyadék (patronokban tárolt, aromásított folyadék). Az elektromos cigi előtt napi egy csomag cigarettát szívtam, el lehet képzelni, hogy az mennyivel volt drágább” – fogalmazott érdeklődésünkre egy csíkszeredai fiatal.

Csak pozitív tapasztalataim vannak, amióta ezt használom nőtt az állóképességem, nem fáradok annyira, nincs kellemetlen szájszagom. Mellette pedig nem szívok hagyományos cigit

– számolt be tapasztalatairól egy másik, elektromos cigarettát használó személy.

Fotó: Gecse Noémi

Hol lehet használni?

A cigarettázás káros hatásainak megelőzésére és leküzdésére vonatkozó, 2002-ből származó 349-es számú törvény kiegészítésére és módosítására vonatkozó, 2016-ból származó 15-ös számú törvény előírásai nem térnek ki egyértelműen arra, hogy szabad-e vagy sem zárt helyeken használni az elektromos cigarettát.

A két éve hatályos törvény csupán kétszer említi az elektromos cigarettát: először megnevezi, hogy pontosan milyen eszközről van szó, a második említésnél pedig arra tér ki, hogy a tömegközlekedési eszközökön tilos ezek használata.

Így, mivel a törvény más esetekben nem tiltja az elektromos cigaretta használatát,

elméletileg a tömegközlekedési eszközökön kívül minden egyéb zárt helyiségben használható.

Valódi dohánnyal működő e-cigaretta
A szóban forgó elektromos cigaretta mellett nemrég egy hasonló terméket vezetett be a világ egyik legnagyobb dohánygyártója, a Philip Morris vállalat. Ez a fajta elektromos cigaretta nem vízgőzös nikotinnal működik, mint a hagyományos e-cigaretták, hanem valódi dohánnyal. A kimutatások szerint ezzel mintegy kilencven százalékkal csökkenthető a tüdőbe kerülő káros anyagok aránya. Az IQOS-nek nevezett eszköz felforrósítja a dohányt, viszont nem égeti el azt. A dohányosok így hozzájuthatnak a napi nikotinadagjukhoz, de mivel a dohány nem ég el, nem szabadulnak ki belőlük az egészségkárosító anyagok, legalábbis ezt állítja a gyártó.