Megbízott igazgatót neveznek ki a Kájoni János Megyei Könyvtár élére

R. Kiss Edit 2018. március 12., 17:10

Két sikertelen versenyvizsga zajlott le a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár menedzseri tisztségének betöltésére. A korábbi igazgató nyugdíjba vonult, a megyei önkormányzat pedig ideiglenes megbízással a napokban jelöl ki valakit a helyére.

Olvasóban nincs hiány: tavaly átlagosan napi 188-an fordultak meg a könyvtárban Fotó: Gecse Noémi

Február 12-én kellett volna eredményt hirdessen a Hargita megyei önkormányzat a fenntartásába tartozó csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár menedzseri tisztségére kiírt versenyvizsgán,

a tavaly év végén kiírt pályázatra azonban senki sem jelentkezett. Kopacz Katalin, aki az elmúlt 25 évben vezette az intézményt, március 7-től nyugdíjba vonult.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke érdeklődésünkre hétfőn közölte,

a napokban ideiglenes vezetőt neveznek ki a könyvtár élére, majd újabb versenyvizsgát fognak szervezni.

A megyei önkormányzat elnöke ugyanakkor azt nyilatkozta, a megyei tanács jogászai szerint Kopacz Katalin mandátuma csak március 19-én jár le.

Sikertelen vizsgák

Kopacz Katalin legutóbbi három éves mandátuma tavaly júniusban járt le, ezután már lezajlott egy versenyvizsga a menedzseri tisztségre, amire ő volt az egyetlen jelentkező, a vizsgája viszont nem sikerült. Megdöbbentette a vizsga kimenetele, mert addig úgy érezte, elégedettek a munkájával: azelőtt nemrég kapott egy rangos szakmai díjat, amihez a megyei önkormányzat vezetője is gratulált – mesélte lapunknak. Kopacz Katalin ezt követően két ideiglenes megbízatással – egy 120, illetve egy 90 napra szóló kinevezéssel – tovább vezette az intézményt, majd kérte a nyugdíjazását.

Úgy döntöttem, nem folytatom tovább, mozgássérültként jogomban állt korábban nyugdíjba vonulni, és éltem is ezzel a lehetőséggel

– közölte. Borboly Csaba, a megyei önkormányzat elnöke ugyanakkor úgy véli, a második menedzseri pályázatra azért nem volt jelentkező, mert mindenki arra számított, hogy a korábbi igazgató pályázza meg ismét a tisztséget. Kopacz Katalin még elmondta, reméli, hogy a könyvtár munkatársai közül neveznek ki valakit a tisztségre.