Tíz év kihagyás után szerveztek súlyemelő versenyt Marosvásárhelyen

Horváth Bálint Ottó 2018. március 12., 15:06

Több mint húsz fiatal sportoló mérte össze erejét hétvégén Marosvásárhelyen, a Tudor negyedben található Crossfit edzőteremben a Mureș Lifting elnevezésű súlyemelő versenyen.

Megküzdöttek a súlyokkal a fiatal versenyzők Fotó: Facebook/Clubul Sportiv Haltere Târgu Mureș

A kezdők és a tapasztaltabb résztvevők három erdélyi sportklubot képviseltek, Marosvásárhelyről, Szovátáról és Besztercéről érkeztek. Két korcsoportban (9 és 12, illetve 12 és 15 év közöttiek) és számos súlykategóriában zajlottak a küzdelmek a sportág két fogásnemében, a szakításban és a lökésben, a végső rangsor pedig az összesített eredmények alapján alakult ki.

A marosvásárhelyi súlyemelő sportklub vezetőedzője, Selcuzan Csiki Sándor emlékeztetett rá, hogy a legutóbbi versenyt ebben a sportágban közel tíz éve, a 2009–2010-es idényben rendezték, amikor felszámolták az utolsó súlyemelő sportegyesületet a városban.

Fotó: Facebook/Clubul Sportiv Haltere Târgu Mureș

Elmondása szerint ezzel a rendezvénnyel az volt a céljuk, hogy megismertessék a tavaly alakult klubjukat a marosvásárhelyiekkel, és minél több, nemcsak gyerek, de felnőtt figyelmét is az olimpiai sportág felé kívánták fordítani.

Kívülről durva sportágnak tűnik, de lényegében kevésbé megterhelő, mint például a birkózás vagy az ökölvívás, a sérülés esélye pedig minimális

– mondta a marosvásárhelyi edző.

Selcuzan Csiki Sándor közölte, más irányzatot képviselnek, mint az ország többi súlyemelő egyesületei, mivel testvér-kapcsolatot ápolnak egy dániai klubbal, így a sportág északi módszerei alapján végzik az edzéseket.

Fotó: Facebook/Clubul Sportiv Haltere Târgu Mureș

Megtudtuk, jelenleg a klubhoz húsz gyerek tartozik, akik közül tizenketten versenyeken is megmérettetik magukat. A marosvásárhelyi klub idén lemarad az országos bajnokságól, de amint Selcuzan Csiki Sándor mondta, jövőre két-három sportolóval a bajnoki döntőbe szeretnének jutni.

Mindaddig azonban a megyei bajnokságon, illetve több regionális versenyen képviseltetik magukat, mint Szovátán, Kolozsváron és Besztercén.

A győztesek listája súlykategóriánként

fiúk
28 kg: Narcis Papoți (Beszterce)
32 kg: Mihai Macovschi (Marosvásárhely)
34 kg: Magyari Szabolcs (Szováta)
36 kg: Biró Csaba (Szováta)
40 kg: Biró Zoltán (Szováta)
44 kg: Robert Halațiu (Marosvásárhely)
48 kg: Răzvan Moldovan (Marosvásárhely)
52 kg: Liviu Sándor, Bogdan Macovschi (Marosvásárhely)
56 kg: Alexandru Vodă, Gabriel Hora (Marosvásárhely)
62 kg: Horváth Alpár (Szováta)
69 kg: Szép Dávid (Szováta)
75 kg: Nagy Radu (Beszterce), Szentannai Antonio (Marosvásárhely)

lányok
40 kg: Anca Papoți (Beszterce)
44 kg: Dana Berki (Beszterce)
53 kg: Valeria Pavelea (Beszterce)
58 kg: Iulia Doboș (Beszerce).