Szakmai képzésben részesülnek az óvópedagógusok

Antal Erika 2018. március 12., 12:28

Magyarország Kormányának támogatásával, a Romániai Magyar Pedagógusszövetség szervezésében kezdődött a hétvégén Marosvásárhelyen a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program Maros megyei képzése, amelyre Maros megyéből 172 óvónő iratkozott fel.

Fotó: Haáz Vince

A módszertani fejlesztés erdélyi pillére képzések formájában február 5-én indult útjára, amikor az ország négy városában egyidejűleg tizenkét csoport szakmai fejlesztése valósult meg. A hallgatók visszajelzéseiben az elégedettség és a hála a két leggyakrabban előforduló értékelés.

{A}

Az óvodapedagógusok szakmai fejlesztési programsorozata egy újabb állomásához érkezett, amikor elindította a Differenciált óvodai nevelés a szociális környezet kontextusában című akkreditált képzést újabb három helyszínen, Marosvásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön és Szatmárnémetiben. A 44 órás képzés elvégzése után az óvodapedagógus 11 kreditpontot kap.

Fotó: Haáz Vince

Nagy volt az igény Maros megyében

Marosvásárhelyen a Bolyai Farkas Gimnázium adott helyet a képzésnek, amelynek ünnepélyes megnyitóján elhangzott, már régóta vártak az óvónők egy olyan továbbképzőre, amely kreditpontokat hoz számukra, illetve ahol tovább fejleszthetik szakmai tudásukat. Horváth Gabriella a Romániai Magyar Pedagógusszövetség Maros megyei elnöke, a megyei és az országos vezetőség nevében köszöntötte a jelenlevőket. Elmondta,

még aznap, ahogy megjelent az online iratkozási lehetőség, a meghirdetett 75 helyre 172-en iratkoztak fel. Ellenben senki nem marad képzés nélkül, figyelmeztetett, hiszen a hétvégén megkezdődött képzésen százan vesznek részt, a többiek a következőn, a júniusin jutnak hozzá ugyanahhoz a tudáshoz.

Fotó: Haáz Vince

Ingyenes a képzés

Haller Katalin, az óvónőkért felelős tanfelügyelő a Vásárhelyi Hírlapnak elmondta,

a képzésnek nagy hasznát veszik az óvodákban, hiszen szó lesz a kommunikációs kompetenciák fejlesztéséről kétnyelvű környezetben, ami azért fontos, mert már Marosvásárhelyen és Maros megye más településein is sok olyan gyerek van, aki kétnyelvű családban él.

A családokkal való kommunikáció a másik fontos téma, a hátrányos szociális gyerekek óvodai nevelése, a sajátos nevelési igényű gyerekek nevelése. Érdeklődésünkre a tanfelügyelő elmondta, magyar nyelven kevés képzésre volt lehetőségük eddig az óvónőknek, illetve kreditpontgyűjtés szempontjából is fontos e mostani alkalom.

Az sem utolsó szempont, hogy a több hétvégén zajló képzés ingyenes.

Fotó: Haáz Vince

A kreativitás fejlesztése

Fehér Ildikó óvónő, a marosvásárhelyi képzés szervezője elmondta lapunknak már több kisebb képzést szervezett az óvónőknek, ez azonban egy nagyobb kaliberű, a jelentkezők több csoportba osztva tanulnak a meghívott képzőktől, egyetemi tanároktól, előadóktól.

Fontos az óvónők folyamatos képzése, tudásának fejlesztése,

kreatív munkát végzünk, az ember elhasználja saját ötleteit, ezért is van időnként szükségünk ilyen és ehhez hasonló szakmai képzésekre, ahol új dolgokat sajátíthatunk el, egymás tapasztalatából merítünk, új ötleteket gyűjtünk

– magyarázta a szervező.

Fotó: Haáz Vince