Antal nem akar Verestóy lenni

Fülöp-Székely Botond 2018. március 10., 10:16

A gazdasági, ipari és szolgáltatásokkal kapcsolatos szakbizottság tagja lett Antal Lóránt (RMDSZ), aki az elmúlt hétfőn tette le szenátori esküjét. Eddigi megvalósításairól és cégeiről, ifjúsági vezetői tevékenységeiről is beszélt.

Antal Lóránt, nem akar az elődjévé válni, inkább saját elképzelése és lehetőségei szerint végzi a munkáját Fotó: Veres Nándor

Továbbra is fontosnak tartja az ifjúsági kérdések támogatását Antal Lóránt – jelentette ki a nemrég beiktatott fiatal szenátor pénteki, székelyudvarhelyi sajtótájékoztatóján. Mint mondta,

konkrét elképzelései közé tartozik, hogy ifjúsági központokat hozzon létre európai uniós források bevonásával, valamint a Fiatal Vállalkozók Tanácsának megalapítása.

Utóbbi azért fontos, hogy valamilyen szinten a fiatal vállalkozók is beleszólhassanak a központi döntéshozatalba. Ez szerinte a középosztály megerősödését eredményezheti.

{A}

Törvénymódosítások

Antal Lóránt rámutatott, jelenleg egy olyan törvénymódosításon dolgozik az RMDSZ-es parlamenti frakció, amellyel liberalizálni szeretnék a közbeszerzésekkel kapcsolatos jogszabályt. A lényeg, hogy

a polgármesteri hivatalok ne kelljen közbeszerzési eljárást folytassanak az apróbb, mindennapi munkában használatos eszközök megvásárlásáért.

Fotó: Veres Nándor

A lízinggel kapcsolatos jogszabályt is megváltoztatnák úgy, hogy a cégek csak a vagyontárgyakat kobozhassák el a fizetésképtelen kliensektől, ne követelhessenek további részletfizetést.
A természeti kincseket kitermelő cégek illetéket (royality) kell fizessenek munkájuk után, amely teljes egészében a gazdasági minisztériumhoz kerül, semmit sem utalnak vissza a helyi közösségeknek, ahol az említett vállalatok kárt tesznek a környezetben vagy éppen az infrastruktúrában.

Az RMDSZ azt szeretné, ha úgy módosulna a kapcsolódó törvény, hogy az említett illeték 30-40 százaléka visszakerüljön a helyi önkormányzatokhoz, akik közösségi fejlesztésekre használhatnák. Antal szerint ez különösen hasznos lenne Székelyföldön, ahol rengeteg ásványvíz forrás, homok-, illetve kőbánya van.

Apja fia?

Noha ez másképp tűnhet sokaknak, inkább előny, mintsem hátrány lenne, hogy Antal István nyugalmazott parlamenti képviselő fia, ami már az első napokban is bebizonyosodott a parlamentben – jelentette ki a szenátor.

Az a helyzet, hogy engem Antal Lórántnak hívnak, nem Verestóy Attilának. Én nem akarok Verestóy Attila lenni, nem is kell Verestóy Attila legyek, én Antal Lóránt kell legyek

– fogalmazott az Udvarhelyi Híradó azon kérdésére, hogy képes lesz-e elődjéhez hasonlóan végezni a szenátori munkáját. Rámutatott, ha meg tudja erősíteni a kapcsolatát a Hargita megyei önkormányzati képviselőkkel, illetve átlátja a helyi igényeket, akkor úgy érzi, hogy eleget tud tenni a felvállalt feladatnak. Hangsúlyozta,

kevesebb pénzért fog dolgozni a szenátusban, mint amennyit jelenleg keres, így nem anyagi okokból vállalta a tisztséget, inkább személyes indíttatásból.

Fotó: Veres Nándor

Ifjúsági szervezetek, üzleti élet

Nyolc éve kezdett el ifjúsági kérdésekkel foglalkozni a szövetségen belül: egyebek mellett az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács (UIET), valamint a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) elnöke is volt – fejtette ki Antal Lóránt a sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy a párt udvarhelyszéki szervezetében is tevékenykedett. Büszke arra, hogy

az ő munkájának is köszönhetően több, mint ötven fiatal jutott önkormányzati képviselői tisztséghez, de számos polgármestert is az UIET támogatott.

Emellett helyi sportolóknak, civil szervezeteknek nyújtottak segítséget, illetve több kulturális programot is szerveztek. A MIÉRT elnökeként a fiatal vállalkozóknak is igyekezett segíteni.

Antal társtulajdonosa a marosvásárhelyi bejegyzésű Eurotop Consulting pályázatíró cégnek, amely megalakulása óta több mint 200 millió eurót hozott be az országba az európai uniós forrásokból. Ezenkívül számos cégben volt részvényes és ügyvezető, persze közöttük olyan vállalkozások is voltak, amelyek nem váltak sikeressé. „A sikeres üzletemberek sohasem beszélnek a kudarcaikról, pedig arról is kellene” – jegyezte meg a szenátor.

Meg szerette volna honosítani a székely termékeket a fővárosi Vörös Sárkány piacon, ám ezzel nem volt szerencséje, hiszen túl nagy volt a kereslet, amit a helyi termelők végül nem tudtak kielégíteni.

Egyébként mai napig lát fantáziát ebben az ötletben. Újrahasznosítható energiával is üzletel Antal, bár jelenleg ez sem mondható sikeresnek. Korábban péktermékeket forgalmazó céget működtetett Bukarestben, amely közel kétmillió eurós éves forgalmat bonyolított.

Fotó: Veres Nándor

Tagja Közép-Kelet Európa legnagyobb vasúti szállítási, valamint vasúti kocsi gyártási és szerelési vállalata felügyelőbizottságának (Grampet Rt.), illetve a Protan Rt. vezetőtanácsának is. Az említett tisztségekből ugyanakkor vissza kell lépnie az összeférhetetlenség elkerülése miatt.

A törvény szerint ugyanis csak részvényes lehet egyes vállalatokban.

Elköltözik a szenátori iroda
A székelyudvarhelyi Tompa László utcában nyitja meg szenátori irodáját Antal Lóránt – derült ki a sajtótájékoztatón. Az avatóünnepséget április elejére tervezik.