Nem a Vigadó épülete lett a nyerő – a zsögödi vendéglő lehet az inkubátorház otthona

Barabás Hajnal 2018. március 09., 15:49

Hargita Megye Tanácsának ügykezelésébe adta át pénteki ülésén a csíkszeredai önkormányzat a régi zsögödi vendéglő épületét, hogy a megyei önkormányzat ott létesíthessen vállalkozói inkubátorházat európai uniós pályázat révén.

A régi zsögödi vendéglő épülete. Új funkciót kaphat Fotó: Gecse Noémi

Ugyan korábban a Petőfi utcai, régi Vigadó épületében szerették volna megvalósítani ezt az elképzelést, azonban a szigorú pályázati előírások szerint

kizáró jelleggel bír, ha az épületet használják, így ez a helyszín nem felelt meg a feltételeknek.

{A}

Az épület egy részét ugyanis 2002 óta a helyi Syrinx Kft. bérli az önkormányzattól, a bérleti szerződést több alkalommal is meghosszabbították. Mint Füleki Zoltántól, Csíkszereda alpolgármesterétől megtudtuk,

miután a Vigadó épülete nem felelt meg a pályázáshoz, ezért visszavonták azt a határozatot, amelyben ügykezelésbe adták a Hargita megyei önkormányzatnak, és helyette a régi zsögödi vendéglő épületét ajánlották fel erre a célra.

Fotó: Gecse Noémi

Ezt a 725 négyzetméter összterületű, kétszintes épületet a város tavaly vásárolta meg 125 ezer euróért. Eleinte szociális központot hoztak volna létre benne, ha sikerült volna pályázati forráshoz jutni, de mivel nem találtak más jobb épületet az inkubátorház számára, ezért most megyei önkormányzatnak ügykezelésébe adták, hogy a kezdő vállalkozók megsegítésére létesítsenek ott inkubátorházat.